Izvor: Happy BSC
19.06.2022 u 21:44
0

Rusi ne moraju da žure, zaustavili su „EKONOMSKI BLICKRIG“ Zapada, emisija “AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima o 116. danu sukoba Rusije i Ukrajine, najnovijim dešavanjima na terenu, vojnoj strategiji, ekonomiji i istoriji.

Naši sagovornici na ove teme bili su prof. dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, ekonomista prof. dr Bojan Dimitrijević, politikolog Aleksandar Pavić i naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Dragan Petrović dao je svoju analizu borbi na istoku Ukrajine koje su svakim danom sve intezivnije.

„Taj deo je najutvrđeniji i to je deo na kom je bila granica razdvajanja od 2014, zaključno sa 2015. i Minskim 2 sporazumom. Tu je zaista toliko utvrđeno i duboko sa Ukrajinske strane, teritorija koja je utvrđena je kao od Beograda do Novog Sada, tolika je dubina. Moje skromno mišljenje je da je ta dubina, povod, jer oni i kad prodru, vi iza imate kao na „Mažino liniji“ ili kao kod Verdena, opet utvrđeni sistem. Meni se čak čini da je to dotle išlo da je čitav ruski napad pokrenut 24. februara da bi se sa juga i severa zaobišao taj utvrđeni sistem. Mislim da sa ruske strane  to ide dosta dobro, mada se nama čini da to ide sporo. Na bokovima se prodire , na liniji kod Slavjanska i Izjuma i upravo se tu i preko cele Luganske oblasti, koja je skoro cela zaposednuta izuzev Lisičanska, može očekivati prodor i sa jugoistoka od Popasne. Severodonjeck, koji je potpuno oklopljen i u bezizlaznoj je pozicij, možda tinja neki otpor, a što se tiče Lisičanska, postoji opasnost spajanja ruskih snaga severno i južno gde bi se to nazvao „veliki kotao“ i onda se to zove skraćivanje linije fronta. Čitava pozicija Ukrajinaca je dosta napeta i čini mi se da su ruske snage igrale defanzivno na drugim linijama fronta, sem nešto kod Harkova gde su uspeli u poslednjih desetak dana da odvrate jedinu ozbiljnu ukrajinsku ofanzivu od početka rata. Povlačenje sa severa je više bilo taktička odluka, a ne rezultat uspešnih akcija ukrajinske vojske. Kada se sve sagleda mislim da će se u generalnoj bitci mnogo štošta dešavati. Opasno približavanje ruske strane Slavjansku i isturena pozicija kod Lisičanska ukazuje da bi se ova bitka mogla rešiti pozitivno po rusku stranu“, smatra Petrović.

Prof. dr Srđan Perišić otkrio je da je Služba bezbednosti Ukrajine jedina institucija u ovoj zemlji koja funkcioniše i da su za ratne zločine koje su počinili ukrajinski vojnici od njih dobili ili odobrenje ili naređenje.

„Ukrajinska vojska od početka sukoba vrši sistematske ratne zločine. Na teritoriji koju oni kontrolišu drže civile kao taoce, ubijaju te civile. To su radili uostalom svih ovih osam godina. Pored ukrajinske vojske mi tamo imamo i paravojne formacije koje su u nekoj gardi, tako su određene, zapravo su to paravojne formacije ali su ušli u sistem. Njihov identitet je i dalje ostao, bez obzira što su uključeni u sistem i oni su direktno pod kontrolom službi bezbednosti. Gde god vidimo da je ratni zločin počinila ukrajinska strana znamo da je od službe bezbednosti stiglo ili odobrenje ili naređenje. To je jedina institucija koja postoji. Sve ovo vreme od kada je Ukrajina prestala da postoji, a prestala je 2014, u ovih osam godina postoji samo Služba bezbednosti Ukrajine i ona kontroliše najveći deo vojske i paravojne formacije i ovo što gađaju civile u Donjecku, Donjeck je milionski grad, najveći grad u Donbasu , )0% stanovnika su u Rusiji, 10% nije htelo da ide. Tu se linija fronta nije mnogo pomerala kod Donjecka jer je tu najviše utvrđenja ukrajinskih snaga. Što se tiče ratnih zločina, vidimo izveštaje iz Mariupolja i drugih gradova, kada Rusi dođu stanovnici otkrivaju na koje su sve načine zločini vršeni“, smatra Perišić.

On je pojasnio kako funkcioniše Služba bezbednosti Ukrajine

„Upravo služba bezbednosti funkcioniše jer deluje polujavno i polutajno, kao i sve službe, ali one su potpuno strukturisana od strane instruktora američkih vojnih i civilnih službi i praktično sledeća instanca iznad službi bezbednosti jeste Vašington i Britanci kao pomoćni. Postavlja se pitanje do koje mere služba bezbednosti može da kontroliše, i vidimo da i dalje uspeva, još uvek uteruje strah u građane sada već bivše države Ukrajine. Oni žive osam godina na strahu i sada žive na strahu“, rekao je profesor geopolitike.

UKRAJINA JE VEĆ GRADILA NATO BAZE? U blizini Severodonjecka građen objekat pod velom tajni!

Ekonomista prof. dr Bojan Dimitrijević istakao je da je Rusija postigla važne stvari zbog kojih sada nema razloga da žuri sa okončanjem rata u Ukrajini.

„Ja ne verujem da će rat trajati baš godinama ali sasvim sigurno, sobzirom na to kako Rusi dejstvuju, da će rat trajati mnogo duže nego što se to prvobitno mislilo. Mislim da će jedan značajan deo ratnih dejstava trajati do kraja ove godine, jer Rusi žele da izbegnu i sopstvene velike žrtve i žrtve civila, a sa druge strane baziraju se na tim udarima naoružanja i ne žele da uključe veći broj vojnika na terenu. Sve to proizvodi sporije dejstvo. S druge strane, Rusija je postigla dve stvari i rekao bih da zbog toga nema razloga da žuri“, rekao je ekonomista.

Prof. Dimitrijević je otkrio i kakvim merama je Rusija zaustavila „ekonomski blickrig“.

„Izbegla je „ekonomski blickrig“, to brzo obaranje njene ekonomije koje je trebalo da ide u pravcu pada kursa rublje koje bi kasnije potpuno destabilizovalo finansijski sistem. Nekoliko je dobrih odluka Centralne banke Rusije. U startu su povećane referentne kamatne stope, na 20%, one su kasnije relaksirane ali su one u startu povećale atraktivnost domaće valute. Drugo, sprečen je izvoz kapitala, doneta je Odluka o zabrani izvoza kapitala koja je sprečila trenutni odliv tih sredstava. Ključna odluka bila je ta da se gas plaća u rubljama. To je po svojim dalekosežnim posledicama možda i važnija mera nego što je sam rat u Ukrajini jer ona zaista može da dovede do kataklizme na svetskom finansijskom tržištu. SAD u arsenalu svog oružja imaju dva najača, to je dolar i to je NATO. Ova prva mera prilično urušava poziciju dolara kao svetske rezervne valute i pokazalo se, posle gunđanja, da je većina zemalja to prihvatila“, dodao je profesor.

Politikolog Aleksandar Pavić istakao je da je Zapad zaboravio kako izgleda pravi rat jer dugo nije imao nekoga sa protivničke strane nekoga ko je mogao da im parira.

„Mislim da je rečeno od strane ruskih zvaničnika da je veči odliv nego priliv stranih plaćenika u Ukrajinu. To znači da su oni tek sad shvatili za šta se Rusi bore. Oni su bili prihvatili tu zapadnu propagandu da otprilike „sada ćemo da uđemo i sredićemo Ruse“, što ističu baš cenjeni vojni stručnjaci sa zapada poput Dalasa Mekgregora, Skota Ridlera. Jednostavno, Zapad je zaboravio kako izgleda pravi rat, oni od korejskog rata nisu imali ni približan rat sa nekim ko je mogao da im parira i NATO koji je tokom hladnog rata bio spreman da vodi kopneni rat sa SSSR i Varšavskim paktom, apsolutno na to više nije spreman,  niti imaju snage niti su njihovi vojnici za to obučavani. Oni su obučavani da idu u zemlje poput Avganistana i Iraka, gde prvo ovladaju vazdušnim prostorom da njihovi dronovi i helihopteri mogu bezbedno da lebde na nebu i onda ubijaju sve što se miče. Ovo je nešto sasvim drugo“, rekao je Pavić.

On je posebno naglasio značaj ruske artiljerije koja kako je naveo „lomi moral“ i koja tera Ukrajince u beg.

„Artiljerijsku moć koju rusija pokazuje, to je jedan od razloga zbog kojih beže ukrajinski vojnici, zasto što im oni lome im moral, to ne može da izdrži normalan čovek. Rusi ispaljuju 10 puta više artiljerijske municije nego što to rade Ukrajinci. Za jedan dan Rusi su ispaljuju više projektila nego Amerikanci za vreme cele operacije „Pustinjska oluja“. Jednostavno to je nepojmljivo. Zapad nema toliko oružja u rezervi. Kada se govori koliko će rat da traje Rusi znaju dobro, sad se rezerve američke, britanske, kanadske, one se tope. Oni svoju bezbednost ugrožavaju, a pri tome oni su svoju proizvodnju tokom svih ovih godina globalizacije uništili. Mnogo toga što se proizvodi ne proizvodi se više u njihovim zemljama.Trebaće im vreme da nadoknade ono što sada guraju u Ukrajinu sve vreme očekujući jedan „blickrig“ uključujući i „ekonomski blickrig“ i da će Rusija iznutra početi da se drma i da će to skratiti rat. To međutim ne ide tako. Rusi su se dobro spremili za ovaj rat i znaju da imaju više rezervi od NATO pakta“, dodaje Pavić.

UKRAJINCI BRIŠU RUSKU KULTURU Zabrana puštanja muzike i uvoza knjiga ruskih i beloruskih autora!

Politikolog je istakao da se zna da su Amerikanci direktni učesnici u ratu, ali da se to javno ne govori.

„Rusima ne trebaju strani plaćenici, Amerika je već strana u ratu jer otvoreno šalje oružje u Ukrajinu. To se već zna. Pre se uvek računalo da ste vi strana u ratu ako naoružavate i obučavate jednu stranu, ne morate vi direktno da budete strana u ratu. Rusi to vrlo dobro znaju, i tu imamo situaciju kao sa nama i Evropskom unijom – mi se pravimo da hoćemo da uđemo, oni se prave da hoće da nas prime. To isto važi i za Ruse i Amerikance, to su dve nuklearne sile i oni se suzdržavaju da kažu da su u ratu jedni sa drugima. Bajden kada je dao par puta provokativne izjave njegovi savetnici su reagovali jer znaju šta to znači. Oni jesu u ratu i ovo je jedan posrednički ili „proksi“ rat pre svih SAD i Velike Britanije koji se vodi protiv Rusije, preko jadne Ukrajine, tog jadnog naroda i tih jadnih vojnika koji bi velikom većinom prestali da se bore ali im ne dozvoljavaju ni da se predaju, osim kada se iščupaju iz kandži ukrajinskih SS-ovaca. Već smo imali nekoliko primera da se puca u leđa vojnicima koji žele da se predaju. Pitanje je da li bi se i dalje vodio rat da ne postoji ta prisila od ugrađenih neonacista u sve strukture ukrajinske vojske, koji guraju ljude u rat iako znaju da nemaju šanse protiv Rusa“, smatra Pavić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter