Izvor: RT
13.08.2023 u 07:32
0

KAKO JE RUSIJA UNIŠTILA MIT O „STORM ŠEDOUV“ PROJEKTILIMA: RUSKI „PANCIR“ OBARA BRITANSKE RAKETE kao GLINENE GOLUBOVE (VIDEO)

Naizgled nezaustavljiva krstareća raketa završila je u krimskom blatu, nakon malo više od mesec dana aktivne upotrebe

„Storm šedou“ u Ukrajini– od garanta uspeha „kontraofanzive“ do krimskog blata

Iz navedenih karakteristika, može se zaključiti da „storm šedou“ zaista jeste moćno oružje, a glavnu prednost svakako predstavlja brzina i „stelt“ dizajn zbog kojih je jako teško otkriti i oboriti ovu krstareću raketu. Međutim, presretanje nije nemoguće što su više puta do sada potvrdile posade ruskih sistema PVO, pa je tako priča o „čudotvornom naoružanju“ za preokretanje rata u korist Ukrajine, pala u vodu već posle dve nedelje aktivne upotrebe.


Iako je u početku zbog nekoliko uspešno  izvedenih napada , u kojima je ukrajinska strana u dva navrata 12. i 14. maja pogodila vazduhoplovnu školu u Lugansku, delovalo da ruske snage neće odoleti novom oružju, već nakon dve nedelje „storm šedou“ je doživeo sudbinu famoznog HIMARS-a.

DONALD TRAMP ODUŠEVLJENO PRIHVATIO POKLONE IZ SRBIJE! (FOTO)

Naime, PVO Oružanih snaga Ruske Federacije su već krajem istog meseca zabeležile preko 10 potvrđenih presretanja i obaranja ovih raketa, nakon čega je učestalost uspešnih dejstava „storm šedoua“ drastično opala.


Razlog za to leži u činjenici da je posadama na raznim radarskim i sistemima PVO potreban određeni period da se prilagode načinu rada novog sistema naoružanja neprijatelja (kao što je bio slučaj sa HIMARS-om), što nažalost rezultira određenim gubicima u prvim danima upotrebe.

Koju taktiku su ruski raketaši primenili kako bi na vreme uočili i oborili ove rakete, može se utvrditi analizom snimaka dejstva „pancira“ po njima.

SPISAK NAJJAČIH VOJSKI NA SVETU: Bolje smo rangirani od svih u regionu

Prvi objavljeni video snimak presretanja pojavio se dan nakon pokušaja ukrajinske vojske da uništi Čongarski most, koji spaja Hersonsku oblast sa Krimom, 22. juna 2023. godine.  Na snimku najpre možemo videti kako je „pancirov“ radar za pretragu 2RL80 uočio siluetu rakete koja podseća na „storm šedou“ na udaljenosti od pet kilometa, što se i poklapa sa njegovim deklarativnim karakteristikama.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter