Izvor: Kurir.rs
22.06.2023 u 09:16
2

RUSKI ULTIMATUM NA FRONTU: Nova generacija ICBM raketa „Sarmat“ pokorava sve

Ministar odbrane Sergej Šoigu tvrdi da „kolektivni Zapad“ vodi „pravi rat“ protiv Rusije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da će nova generacija interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Sarmat, koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih bojevih glava, uskoro biti raspoređena u borbenu službu.

PUTIN NIKAD SUROVIJE UKRAJINSKOJ OFANZIVI: Njegova poruka REŽE kao žiletom, svet ostao zaleđen

U obraćanju novim diplomcima vojnih akademija, Putin je istakao značaj ruske „trijade” nuklearnih snaga koje se mogu lansirati sa kopna, mora i iz vazduha.

Nuklearna trijada, kaže Putin, „je ključna garancija ruske vojne bezbednosti i globalne stabilnosti“.

„Već oko polovine jedinica i formacija Raketnih strateških snaga opremljeno je najnovijim sistemima Jars, a trupe se ponovo opremaju savremenim raketnim sistemima sa hiperzvučnom bojevom glavom Avangard.“

Prošle godine je rekao da pod nuklearni kišobran Moskve stavlja zaplenjene teritorije u Ukrajini koje Rusija sada smatra svojim.

Međutim, još prošle nedelje, Putin je rekao da ukrajinske snage „nemaju šanse“ u svojoj trenutnoj kontraofanzivi i da Rusija nema potrebe da pribegava nuklearnom oružju.

Nova raketa Sarmat dizajnirana je za izvođenje nuklearnih udara na ciljeve udaljene hiljadama kilometra u Sjedinjenim Državama ili Evropi. Međutim.

Njeno uvođenje se ispostavilo nešto sporije nego što je planirano, pošto je Rusija u aprilu 2022. rekla da će biti sprovedena do jeseni te godine.

Dmitrij Rogozin, tadašnji šef ruske svemirske agencije, rekao je tada da će rakete biti raspoređene sa jedinicom u sibirskoj oblasti Krasnojarsk, oko 3.000 km istočno od Moskve.

Rogozin je rekao da će se rakete Sarmat nalaziti na istim mestima i u istim silosima gde su se nalazile rakete Vojevoda iz sovjetskog doba, koje će zameniti.

Rogozin je tada rekao da je novo „superoružje“ istorijski događaj koji će garantovati bezbednost dece i unuka Rusije u narednih 30-40 godina.

Rusija je prvi put otkrila svetu RS-28 Sarmat pre skoro sedam godina – 2016. godine. Ova raketa bi trebalo da zameni zastarelu ICBM R-36M Voevoda u nuklearnom arsenalu i trijadi Ruske Federacije.

Prema izvorima, RS-28 Sarmat može da gađa ciljeve na udaljenosti od 12000 kilometara i može da nosi bojevu glavu od 100 tona.

Rusi su izvršili, uspešno, testiranje interkontinentalne balističke rakete i da su o tome obavestili SAD, u aprilu prošle godine, što je tada i potvrdio portparol Pentagona.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će ruska vojska 2023. godine dobiti oko 22 lansera sa interkontinentalnim balističkim raketama „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“, tri strateška raketna nosača Tu-160 i nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“ projekta „Borej-A“.

Rusija ima najveću zalihu nuklearnog oružja na svetu, sa oko 6.000 bojevih glava. Ranije su lokalni mediji javili da Rusija planira da izvede drugo probno lansiranje najnovije teške interkontinentalne balističke rakete Sarmat do kraja 2022. godine, javila je novinska agencija Tass pozivajući se na vojne izvore.

Sarmat, koji Zapad naziva i „Satan” 2, smatra se najmoćnijom interkontinentalnom balističkom raketom ikada razvijenom sa dometom do 18.000 km. Rusija tvrdi da Sarmat može da savlada bilo koji sistem protivvazdušne odbrane na svetu.

Sarmat ICBM teži 100 tona (za poređenje, LGM-30 Minuteman američke proizvodnje je 35 tona) sa dometom od 18.000 km.

Ovo mu omogućava da nosi oko 15 bojevih glava, do 750kt. (Bomba koju su SAD bacile na Hirošimu bila je 15 kt.) Ovo bi bilo dovoljno da zbriše zemlju veličine Francuske. Takođe može da nosi hipersonične rakete, čineći većinu odbrambenih raketnih sistema neefikasnim.

Raketa Sarmat razvijena je u V.P. Državnom raketnom centru Makejev. Prema ekspertima, Sarmat je sposobna da isporuči podeljenu bojevu glavu težine do 10 tona bilo gde u svetu preko Severnog i Južnog pola.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “RUSKI ULTIMATUM NA FRONTU: Nova generacija ICBM raketa „Sarmat“ pokorava sve”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter