Izvor: happybsc
28.08.2023 u 12:45
0

Sicilija opustošena požarima: 400 evakuisano u Skopelu i Kastelamareu

Scopelo čuveno letovaliste gde su scene iz filma Oceanovih 11 snimane. Jedno je od najpogođenijh samo iz njega i obližnjeg Castalemara evakuinsano je 400 ljudi. Presdsednik Italije tražio pomoć u kanaderima kako bi se ugasila vatrena stihija.

Zaustavljanje letova trajalo je četiri sata na aerodromu Trapani koji je tokom celog popodneva bio opkoljen dimom od požara. Ali situacija je i dalje teška u raznim oblastima Sicilije, posebno u oblasti Trapani, upravo zbog požara koji su se rasplamsali i koje je ugušio siroko vetar.

Plamen je izbio u dolini koja se proteže duž padina aerodroma Trapani-Birgi, zbog čega je zbog gustog dima iz predostrožnosti obustavljen saobraćaj. Operacije gašenja uključivale su vojna vatrogasna vozila 37′ Stormo i civile, uključujući vatrogasni helikopter 82′ Air Force Csar. U međuvremenu su letovi koji su stizali u Birgi preusmereni u Palermo. Nešto pre 20 časova dato je zeleno svetlo za poletanja i sletanja.


Pokrajina Trapani je takođe meta drugih požara, a uveče je situacija i dalje teška: gradonačelnik Kastelamare del Golfo Đuzepe Fausto pozvao je građane da se ne pomeraju iz svojih kuća osim iz strogo neophodnih razloga.

U popodnevnim satima Tonara iz Skopela je evakuisana i oko 200 turista je spaseno morem. Državni put 119 „Gibelina” takođe je zatvoren zbog požara u blizini Alkama. Drugi posetioci plaže zaglavljeni su sa svojim automobilima u blizini plaže u podnožju planine Kofano, u San Vito lo Kapu, još uvek u oblasti Trapani.

Još 200 ljudi spašeno je u Boka dela Karuba, u opštini Kastelamare del Golfo, jer su njihove domove ugrožene od požara.

Širenju plamena pogoduje siroko vetar koji zapljuskuje Siciliju. Guverner Šifani je zatražio od nacionalne Civilne zaštite da intervenišu kanaderi. Iz Rima je poslato šest aviona i dva helikoptera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter