Izvor: sputniknews.ru
28.08.2023 u 14:42
0

PRE OSAMDESET GODINA POČELA BITKA ZA DNJEPAR: I tada i danas strateško mesto koje će odlučiti ishod rata(VIDEO)

Crvena Armija ponesena pobedama u Kurskoj bitci krenula je u proterivanje Vermahta sa svoje teritorije

Bili su to odlučujući meseci u Drugom svetskom ratu, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini: 1943, pre gotovo 80 godina, Crvena armija je, pretrpevši ogromne gubitke, potisnula nemački Vermaht natrag preko Dnjepra.

POPRAVLJAO PRIGOŽINOV AVION: Rusi danima ispituju inženjera Sergeja Kitriša, pominje se i bomba

Nakon poraza u Staljingradu, Hitlerova Nemačka i njeni rumunski saveznici su početkom februara 1943. još držali takozvanu Votanovu liniju odbrane. Do početka novembra 1943, Crvena armija je uspela da se utvrdi zapadno od reke, u dužini od 450 kilometara. Na sovjetskoj strani je u višemesečnim borbama ubijeno ili ranjeno 1,2 miliona vojnika. Goneći nemačke snage potučene u kurskoj bici, sovjetske snage su u jesen 1943. izbile na Dnjepar širokim frontom (oko 750 km) od ušća Soža do Zaporožja. U nameri da zaustave nadiranje Crvene armije na jakoj vodenoj prepreci, nemačke grupe armija Jug i Centar užurbano su organizovale odbranu na desnoj obali Dnjepra, dok su na levoj držale mostobrane kod Kijeva, Kremenčuga, Dnjepropetrovska i Zaporožja.

Crvena armija je nanela nekoliko snažnih udaraca snagama Vermahta na frontu od Čerkasa do Poltave i stigla do obala Dnjepra.
Oko 4 miliona ljudi sa obe strane bilo je uključeno u bitku za plovni put. Sovjetske trupe su prešle Dnjepar odjednom na 23 mostobrana. Linija fronta se protezala duž obale više od 700 kilometara.

Sicilija opustošena požarima: 400 evakuisano u Skopelu i Kastelamareu

Duž reke, snage Vermahta su izgradile moćnu odbrambenu liniju „Istočni zid“. Pod udarcima sovjetskih trupa, „Istočni šaht“ je popucao po šavovima.
Kao rezultat bitke, oslobođene su ne samo teritorije na levoj obali Dnjepra, već je osujećen i plan Vermahta da stabilizuje front duž linije reke. Sovjetske trupe su imale priliku da oslobode Desnoobalnu Ukrajinu i Krim.
Pored toga, tokom bitke za Dnjepar 23. septembra 1943. godine, sovjetske trupe su oslobodile prvo naselje Belorusije – regionalni centar Komarin u Polesskoj

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter