Izvor: Jutarnji
08.01.2024 u 14:26
1

ŠOKANTNA VEZA UKRAJINE I HRVATSKE: Kontroverzna Tetjana „pazari“ hotele po Splitu KRVAVIM NOVCEM

Tetjana Glinjana, koja se smatra jednom od najvećih - ako ne i najvećom - dobavljačicom prehrambenih proizvoda za ukrajinsku vojsku po narudžbi Ministarstva odbrane, postala je vlasnica četiri hotela u Splitu. Tako je barem navedeno u istrazi ukrajinskog portala NV Business.

Naime, novinari su komunicirali s osobljem jednog od hotela, kojem su pokazali Glinjaninu fotografiju. Iz objekta je navodno potvrđeno da je upravo ona postala njegova nova vlasnica. Rečeno je i da Ukrajinka poseduje još nekoliko hotela u Splitu, kao i fabriku mesa u Ukrajini.

Ukrajinski novinari tvrde da su, proveravajući lokalni poslovni registar, pronašli podatak da je od jeseni 2023. Glinjana postala vlasnica kompanija „Zen Adria“, „Pigment“ i „Mimoza“. Ujedno je osnovala firmu „Nazarii“. U istrazi se ističe da navedene firme upravljaju hotelima Mirari, Ora, Luxe te Poš.

NEMAČKA PUCA PO ŠAVOVIMA, IMA LI SPASA? Stala proizvodnja Folksvagena

Hotel Mirari je novosagrađeni objekat na splitskim Kaskadama. Ima 18 soba, restoran i bazen na krovu. Ori, smešten u novogradnji u Poljičkoj ulici, pripadaju četiri zvezdice i raspolaže s 24 sobe, restoranom i kongresnim centrom za 50 osoba.

Luxe Boutique Hotel se nalazi na dnu Zvonimirove ulice. Ima 30 soba, restoran, spa i konferencijsku dvoranu za osam osoba. Poš je pak, kako mu i ime nalaže, objekt s pet zvezdica koji ima šest apartmana, krovni bazen i spa centar. Radi se o upečatljivoj građevini iznad luke Zenta.

Ukrajinci su procenili da slični hoteli na hrvatskoj obali koštaju od 2,5 do 3 miliona evra. Odnosno, za kupovinu četiri hotela u centru Splita bilo je potrebno potrošiti više od 10 miliona evra.

Istražitelji pišu da je Glinjana bila osnivačica nekoliko preduzeća takozvane „grupe Bila Tserkva“ (u prevodu: Bela Crkva), koja su u određenim periodima bile glavni dobavljači hrane za nacionalnu vojsku. To su Premium Company LLC, Vizit LLC, Ukrprodprokord VR LLC i Grand Consult LLC.

Prema publikaciji „Naš novac“, cene hrane u ugovorima ovih kompanija s Ministarstvom odbrane bile su previsoke. Dakle, radi se o klasičnom ratnom profiterstvu.

Na primer, u ugovoru koji važi za drugu polovinu 2023., obična heljda koštala je 1,59 evra po kilogramu. Ali u ugovoru za prva tri meseca 2024. ista žitarica se prodaje za 1,2 evra po kilogramu. Istovremeno, prema Državnom odboru za statistiku, maloprodajne cene heljde tokom tog razdoblja stalno su bile jedan i po do dva puta manje.

U julu je heljda koštala 1,15 evra, da bi do kraja godine cena pala na 0,77 evra. Trenutno se ova namirnica može kupiti u ukrajinskom Novus shopu za 0,63 evra po kilogramu, napominju istražitelji.

Naglašavaju i da se „skandalozna“ jaja po 0,41 evro po komadu – što je svojevremeno bio veliki skandal u Ukrajini; povezan s otkazom ministra odbrane Oleksija Reznikova – takođe odnose na ugovore s kompanijama koje imaju veze s Glinjanom.

Naime, grupa „Bila Tserkva“ takođe uključuje i kompanije registrovane na druge osobe. Primera radi, Active Company LLC – koja je krajem 2022. godine dobila najskuplji ugovor Ministarstva odbrane, vredan čak 316 miliona evra, s jajima od 0,41 evra i krompirom od 0,53 evra po kilogramu – je u vlasništvu Aleksandera Dmitreviča, poslovnog partnera Glinjaninog unuka Nazarija Berezjuka.

Berezjuk je trenutno vlasnik Mit Mix LLC (proizvodnja konzervirane hrane) čiji je vlasnik nekada bila sama Glinjana.

Inače, 2015. su se Tetjana Glinjana i njen zet Ruslan Berezjuk našli usred slučaja podmićivanja pukovnika Nacionalne garde koji je navodno trebalo da im pomogne da dobiju jedan od javnih tendera.

U Splitu pak nije trebalo nikoga potplatiti, već samo platiti – krvavim novcem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠOKANTNA VEZA UKRAJINE I HRVATSKE: Kontroverzna Tetjana „pazari“ hotele po Splitu KRVAVIM NOVCEM”

  1. Zašto šok?

    Da li iko može da prepozna bilo kakvu razliku između jednih i drugih u poslednjih 110 godina?
    Nema razlike.
    Isti kalup, mentalni, nekulturni, pronacistički, divljači, zložinački, versko-fanatiytički, mržnja…

    Ne, neeee, nema razlike, gospodo…

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter