Izvor: EURAKTIV
09.10.2023 u 20:51
0

ŠOLC DOŽIVEO ISTORIJSKI PORAZ NA IZBORIMA: Najgori rezultat od Drugog svetskog rata, uspeh krajnje desnice

Dve godine nakon što je savezna vlada socijaldemokrata Olafa Šolca, zelenih i liberala FDP (Obnova Evrope) izabrana 2021. godine, sve tri stranke izgubile su glasove na državnim izorima u Bavarskoj i Hesenu u nedelju (8. oktobra).Šolcov SPD dobio je najgore rezultate u posleratnoj istoriji, dostigavši 15 odsto (-5) u Hesenu i 8 odsto (-2) u Bavarskoj, prema preliminarnim rezultatima ARD-a.

„Ako sve koalicione stranke izgube u obe savezne države, to takođe šalje poruku Berlinu“, rekao je generalni sekretar SPD Kevin Kuhnert za radio ARD u nedelju uveče, priznajući da su rezultati uglavnom uzrokovani učinkom savezne vlade.

Na oba državna izbora, Šolcov SPD je zaostao za krajnje desničarskom strankom AfD, koja je postigla svoj najbolji rezultat ikada na državnim izborima u Zapadnoj Nemačkoj, sa 18 odsto (+5) u Hesenu i 16 odsto (+6) u Bavarskoj.

Naročito, migraciona politika je bila na umu birača, sa 83 odsto svih birača u Bavarskoj i 73 odsto svih birača u Hesenu koji su na izlaznim anketama Infratest Dimapa rekli da žele da vide „drugačiju politiku azila i migracije, kako bi manje ljudi dolazilo“.

Pitanje izbeglica i grejanja

Ovo je pitanje koje vlada treba da „hitno reši“, rekao je za ARD šef SPD Lars Klingbejl, dodajući da je „broj izbeglica previsok“.

U Hesenu je savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer vodila kampanju SPD, nadajući se da će postati sledeći premijer države. Ali sa rezultatom njenih partija, teško da će formirati većinu. U izlaznim anketama samo trećina birača izjavila je da ona dobro radi kao savezna ministarka.

Osim migracione politike, šefica AfD-a Alis Vajdel je takođe navela kontroverzni zakon o grejanju kao objašnjenje za uspeh svoje stranke, rekavši da će građani biti „nezadovoljni politikom zabrane savezne vlade“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter