Izvor: Oružje online
23.07.2023 u 19:09
0

KAKO JE RUSIJA UNIŠTILA PONOS VOJSKE SAD: Da li će AMERIČKI BRAT spasiti UKRAJINSKE BREDLIJE? SNIMAK UNIŠTENJA ne ide tome u prilog (VIDEO)

Velike pošiljke oklopnih pešadijskih borbenih vozila (AIFV) M2 Bradley ODS-SA (Operation Desert Storm – Situational Awareness) koje je Vašington uputio u Ukrajinu, bile su bez dodatne zaštite.

Da li je ovo bio jedan od razloga, uglavnom, Ukrajinci su tokom operacija pretrpeli katastrofalne gubitke. Ovo je bio podjednako bolan udarac kako za Kijev, tako i za Pentagon.

Uništavanje jednog od ponosa američke armije loše je delovao psihološki i moralno ali – još više je pogodio vojnoidustrijski kompleks – postavilo se pitanje da li će kupci više pokazati interes za Bredlijima.

Znači, hitno se moralo nešto preduzeti. U medijima se 22. jula pojavila vest da je Pentagon Ukrajini isporučio dodatne eksplozivne reaktivne pakete kako bi ojačali oklop na AIFV M2. Ovim se posebno pohvalo Kijev – na sve strane je razglašeno da je dobijena „dinamička zaštita za borbeno vozilo pešadije Bredli a nije reč o Kontaktu“!

Teško je reći zašto se insistiralo da se ne radi o modularnoj dinamičkoj zaštiti sovjetskog „Naučno-istraživačkog insistuta za čelik“ iz 1985, „Kontaktu“, za koj i sami Rusi tvrde da je prevaziđen. U svakom slučaju, Kijev je dobio pakete sa američkim reaktivnim pločama BRAT.

U Americi je rad na programu „Ploče reaktivnog oklopa za Bredli“ (Bradley Reactive Armor Tiles, BRAT)  BRAT I A1 započet 1985 godine u „Vojnoj istraživačkoj laboratoriji“ (Army Research Laboratory, ARL) u Adelfiju, Merilend.

Prvi ugovor za proizvodnju BRAT I A1 sklopljen je 1995. godine sa kompanijom „General Dynamics Armament and Technical Products“  i isti model je bio u upotrebi do 2001. godine. Tokom 2002. usvojen je BRAT I A2. Ovaj model je korišćen do 2012. godine a ukupno je proizvedno 2100 kompleta, od koji je 1000 bilo otpremljeno na prostor jugozapadne Azije.

Na osnovu rešenja reaktivnih ploča izraelske firme „Rafael Advanced Defense Systems“ za familiju oklopnih vozila Stryker, 2008. je započeto testiranje usavršenog paketa BRAT II. BRAT II je bio u upotrebi od 2009 do 2011 godine a isticao se zaštitom vozila od IED.

Prema ukrajinskim medijima, dobijenu dodatnu oklopnu zaštitu čine paketi sa po 96 elemenata koji se ugrađuju u prednju i bočnu površ vozila, kao i na kupolu. Montaža paketa sa dinamičkom zaštitom vrši se na posebnom okviru i moguća je u terenskim uslovima.

Tačni parametri dobijenih BRAT elemenata u pogledu otpora na kasetnu municiju nisu otkriveni. Jedino se primećuje da su dizajnirani da se suprotstave ne samo bacačima granata, već i svim modernim protivtenkovskim projektilima, uključujući i ATGM dugog dometa.

U kojoj meri će BRAT smanjiti gubitke Bredlija ostaje tek da se vidi.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter