Izvor: Alo.rs
13.06.2023 u 22:30
1

SVE ŠTO RUSIJA UNIŠTA AMERIKA POPUNI: Sprema se nova isporuka naoružanja Ukrajini

Pentagon sprema novo dopunjavanje zaliha i pošiljki u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, objavio je Glas Amerike, pozivajući se na anonimne zvaničnike.

Novi paket vojne pomoći vredan 325 miliona dolara biće navodno objavljen na predstojećem sastanku NATO-a.

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin i predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili ove nedelje posećuju Brisel kako bi prisustvovali sastancima NATO-a. Jedan od skupova biće takozvana Ukrajinska odbrambena kontakt grupa, glavno telo za koordinaciju isporuke oružja Kijevu Vašingtona i njegovih saveznika.

Oprema vredna 325 miliona dolara će uključivati oklopna vozila „strajker” i „bredli” koja „mogu da zamene ona oštećena i uništena u ukrajinskoj kontraofanzivi koja je trenutno u toku“, izjavili su u izvori odbrane agenciji koju finansira američka vlada.

Pored novih oklopnih vozila, novi paket će uključivati municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS) i artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), izjavili su izvori.

EVO KAKO JE PUTIN PROSLAVIO DAN RUSIJE: Pružio podršku vojnicima koji ratuju u Ukrajini

Predstojeći paket pomoći je čak 40. te vrste od početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. Vašington je izdvojio preko 100 milijardi dolara za potrošnju u vezi sa Ukrajinom, uključujući još oko 40 milijardi dolara direktne pomoći.

Pentagon je prošle nedelje najavio izdvajanje dodatnih 2,1 milijardu dolara za oružje za Ukrajinu, iako oružje u tom paketu mora biti proizvedeno, a ne izvučeno iz američkih zaliha.

Blumberg je sugerisao da će možda proći meseci ili godine pre nego što ministarstvo ugovori oružje, koje dolazi pod zastavom Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini.

Kijev je već započeo svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, suprotstavljajući svoje tenkove i drugo oružje koje je obezbedio Zapad protiv ruskih odbrambenih pozicija. Do sada je taj pokušaj bio uglavnom neuspešan i skup, što su priznali čak i neki mediji koji su naklonjeni Ukrajini.

S obzirom na to da na frontu nema nezavisnih izvora, dok ukrajinske vlasti ne iznose mnogo detalja, nemoguće je proceniti da li Ukrajina probija rusku odbranu u pokušaju da potisne okupacione snage.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u toku napad ukrajinskih snaga iz četiri pravca. Prema njegovim rečima, Ukrajinci trpe katastrofalne strukturne gubitke, dok su nepovratni gubici Rusije 10 puta manji u odnosu na Kijev koji sprovodi kontraofanzivu.

„Reč je o kontraofanzivi velikih razmera u koju su uključene rezerve koje su pripremljene za to. Ona je u toku od 4. juna i traje i dalje. Protivnik nije imao uspeha ni u jednom pravcu. Oni trpe velike gubitke“, rekao je Putin, precizirajući da su gubici Ukrajine u ljudstvu tokom kontraofanzive „blizu katastrofalnim“.

Kako je precizirao, Kijev je izgubio 25-30 odsto tehnike koja mu je isporučena iz inostranstva.

„Baš lepo gore oklopna vozila „bredli”” i tenkovi „leopard”, kao što smo i pretpostavljali“, prokomentarisao je on.

Putin je naveo da je Kijev tokom kontraofanzive izgubio 160 tenkova i 360 oklopnih vozila.

Rusija je, pak, tokom odbijanja ukrajinske kontraofanzive izgubila 54 tenka, ali se deo njih može popraviti, rekao je Putin.

Vlada u Kijevu nije objavila svoja kretanja na bojnom polju, ali su njene snage izvele veliki napad tenkovima i oklopnim vozilima u južnom regionu Zaporožja. Rusija je saopštila da je osujetila početni napredak Ukrajine, zadržavši teritorijalni status kvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je sa vojnim liderima razgovarao o taktici i uspesima ali nije izneo mnogo detalja.

Ukrajinski zvaničnici mesecima su pričali o kontraofanzivi dok su mobilisali jedinice koje je obučavao Zapad i prikupljali novo oružje od Sjedinjenih Država i evropskih saveznika.

Rusija upozorava da preplavljivanje Ukrajine oružjem samo povećava cenu rata, ali neće promeniti njegov ishod.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SVE ŠTO RUSIJA UNIŠTA AMERIKA POPUNI: Sprema se nova isporuka naoružanja Ukrajini”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter