Izvor: Tanjug
04.09.2022 u 15:39
0

Švedska vlada objavila je mere za zaštitu finansijske stabilnosti, zbog, kako je navela, „energetskog rata Rusije protiv Evrope“!

 Švedska vlada objavila je mere za zaštitu finansijske stabilnosti, zbog, kako je navela, „energetskog rata Rusije protiv Evrope“, prema kojima će država pomoći proizvođačima električne energije tako što će obezbediti stotine milijardi kruna.

Na sajtu švedske vlade navedeno je da su visoke i promenljive cene električne energije uticale na nedostatak likvidnosti u kompanijama, koje rizikuju da završe nelikvidne i da su potrebne „brze garancije države da bi se osigurala finansijska stabilnost“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Nalazimo se u izuzetno ozbiljnoj situaciji, gde Rusija pokušava da slomi Evropu, pritom ucenjujući švedska domaćinstva i kompanije. Nakon što je objavljeno da se Nemačkoj prekida obustasva ruskog gasa, potrebne su hitne mere za obezbeđivanje likvidnosti proizvođača električne energije. Država mora da se uključi, da garantuje finansijsku stabilnost i, na kraju, izbegne finansijsku krizu“, rekla je premijerka Švedske Magdalena Anderson.

Da bi garancije bile na snazi što je pre moguće, planirano je da se sutra održi sednica Uprave za finansijski nadzor, a zatim da o pomoći kompanijama odluči švedski parlament Riksdag.

„Tom odlukom će se obezbediti likvidnost švedskih energetskih kompanija“, dodaje švedska vlada.

Anderson je rekla da sa objavom iz Rusije o zaustavljanju Severnog toka 1, „suočavamo se sa čistom ratnom zimom“.

ZELENSKI NAKON RAZGOVORA SA PREDSEDNICOM EVROPSKE KOMISIJE: Ključna tematika je bila u vezi sa OSMIM paketom sankcija Rusiji!

„To ugrožava našu finansijsku stabilnost. Ako uskoro ne reagujemo, to bi moglo da dovede do ozbiljnih poremećaja u nordijskim i baltičkim zemljama. U najgorem slučaju, mogli bismo upasti u finansijsku krizu. Onda neće biti reči samo o nerazumnim računima za struju“, kazala je Anderson, prenosi švedski sajt „Dagens industri“.

Ministar finansija Švedske Mikael Damberg rekao je da je ovo važna poruka za smirivanje finansijskog tržišta tokom ekstremne situacije sa kojom se Švedska suočava, a sve nakon najave Rusije o smanjenom protoku gasa u Evropu.

„Time ne obezbeđujemo samo finansijsku stabilnost u Švedskoj, već i u celom nordijskom regionu“, rekao je Damberg.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter