Izvor: Kurir.rs
21.02.2023 u 13:41
0

SVI ŽELE DA DOMINIRAJU KAO PUTIN? Posle ruskog lidera, i Bajden drži veliki govor – akcentujući rat u Ukrajini!

Analitičari očekuju da će Bajden tokom obraćanja poslati "snažne poruke" o konfliktu u Ukrajini.

Nakon govora o stanju nacije u kojem je ruski predsednik Vladimir Putin optužio Zapad za sukob u Ukrajini, američki predsednik Džo Bajden obratiće se javnosti u Varšavi.

U 6 OD 12 DRŽAVA CENTRALNE EVROPE PUTIN POPULARNIJI OD BAJDENA: Predsednika Rusije najviše cene u Bugarskoj, Slovačkoj i Srbiji!

Očekuje se da će Bajden izneti svoje viđenje rata u Ukrajini kao bitke za demokratiju tokom govora u glavnom gradu Poljske u okviru trodnevne posete toj zemlji.

Analitičari očekuju da će Bajden tokom obraćanja poslati „snažne poruke“ o konfliktu u Ukrajini.

Bajden je u ponedeljak nenajavljeno posetio Ukrajinu kako bi potvrdio američku podršku Кijevu.

Кonkurentni govori dvojice lidera dolaze nekoliko dana pre prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će američki predsednik u Varšavi naglasiti vitalnu ulogu koju su Sjedinjene Države odigrale u podsticanju zapadne podrške Ukrajini protiv ruske agresije. Ali on će takođe tražiti podršku svojoj politici kod kuće, gde mnogi političari izražavaju sumnje u razmere američkog učešća.

Ranije u utorak, ruski predsednik Vladimir Putin održao je svoj godišnji govor o stanju nacije – optužujući Zapad za licemerje i povlačenje iz „fundamentalnih sporazuma“.

– Želim da ponovim: oni su ti koji su krivi za rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo – rekao je uz veliki aplauz.

Putin je takođe ponovio svoju tvrdnju da je Moskva bila suočena sa nacističkom pretnjom iz Ukrajine, što je iskoristio kao opravdanje za pokretanje svoje „specijalne vojne operacije“.

Uoči svog obraćanja, američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa liderom Poljske Andžejem Dudom i drugim centralnoevropskim saveznicima kako bi razgovarali o bilateralnoj saradnji i jačanju NATO-a.

Bajden se u ponedeljak u Кijevu sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, rekavši na konferenciji za novinare da će SAD podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

Njih dvoje su takođe posetili spomenik vojnicima koji su poginuli u devet godina otkako je Rusija anektirala Кrim i njene snage zauzele delove istočnog regiona Donbasa.

Nakon posete, američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 450 miliona dolara, kao i dodatnih 10 miliona dolara hitne pomoći za održavanje energetske infrastrukture Ukrajine.

Novi talas sankcija protiv pojedinaca i kompanija „koji pokušavaju da izbegnu ili napune rusku ratnu mašinu“ takođe će biti objavljen kasnije ove nedelje.

SAD su jedan od najvećih saveznika Ukrajine i već su dale milijarde dolara vojne pomoći.

Bajden je nedavno najavio da će SAD poslati 31 borbeni tenk i rakete većeg dometa, ali je do sada prestao da šalje borbene avione F-16, uprkos ponovljenim pozivima iz Ukrajine.

Međutim, Zelenski je u ponedeljak rekao da je razgovarao sa Džoom Bajdenom o mogućnosti da SAD pošalju drugo oružje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter