Izvor: Informer
04.10.2023 u 13:59
0

TAJNI ISTANBULSKI SASTANAK EU, AMERIKE I RUSIJE: EVO KAKAV JE DOGOVOR PAO!!! KO NESTAJE I GDE POČINJE VELIKA VOJNA OPERACIJA

Zvaničnici SAD, EU i Rusije održali su sastanak u Turskoj dva dana pre početka azerbejdžanske operacije kako bi razgovarali o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, tvrdi list Politiko, pozivajući se na izvore .

„Sastanak je održan 17. septembra u Istanbulu“, piše list, citirajući neimenovanog visokog diplomatu.

Prema pisanju Politka, Sjedinjene Države je predstavljao Luis Bono, glavni savetnik američkog Stejt departmenta za pregovore o Kavkazu, EU Toivo Klar, specijalni predstavnik EU za Južni Kavkaz, a Rusiju Igor Kovajev, specijalni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova za unapređenje normalizacije azerbejdžansko-jermenskih odnosa.

Prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, neophodno je sarađivati sa Moskvom, pošto ona ima uticaj na igrače u regionu.

Nagorno-Karabah, koji je pre 35 godina proglasio otcepljenje od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994, postojao dugi niz godina kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.

U septembru 2020, borbe su nastavljene u Nagorno-Karabahu. Uz posredovanje Moskve, strane su pristale na prekid vatre. Jermenska strana je izgubila sve oblasti oko Nagorno-Karabaha i niz teritorija koje su bile deo Nagorno-Karabaške autonomne oblasti. Pored toga, ruski mirovnjaci su stacionirani u regionu. Jermenija nikada nije priznala Karabah, a njen premijer Nikol Pašinjan je u pregovorima sa Zapadom tada na konferenciji za novinare u Jerevanu u maju 2023. izjavio da je Karabah deo teritorije Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 19. septembra 2023. godine pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, čiji je jedan od ciljeva bio raspuštanje svih tela nepriznatog Karabaha. Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Karabahu nema jermenskih jedinica. Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija.

Potom je održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Karabaha i Bakua , posvećenih integraciji regiona u republiku. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Azerbejdžan obnovio svoj teritorijalni integritet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter