Izvor: Mondo
17.11.2023 u 22:34
0

TRAMP UVODI RADIKALNE PROMENE ZA DRUGI MANDAT: Izmena ključnih delova izvršne vlasti koja plaši Amerikance i ostatak sveta

Donald Tramp, koji je ušao u trku za drugi mandat, tokom dosadašnje kampanje najavio je radikalne promene u politici koje bi proširile izvršnu vlast predsednika SAD.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp i njegovi saveznici obećavaju temeljnu transformaciju federalne vlade tokom predizborne kampanje u Americi. Njihov plan bi primenio Trampove tvrde stavove koje je javno izražavao i ranije gotovo sigurno će naići na niz pravnih i političkih izazova.

SUD PRESUDIO U KORIST TRAMPA: Bivši američki predsednik ima pravo da ostane na predsedničkim izborima

Trampove pristalice van vlade rade na formulisanju predsedničkih uredbi, proučavaju Ustav u anticipaciji pravnih izazova i traže načine kako da mu omoguće da primeni obećanja ukoliko ponovno preuzme vlast.

Projekat 2025, tranzicioni projekat koji vodi konzervativna organizacija „Heritage Foundation“, okupio je mnoge od ovih grupa kako bi „pripremio teren za efikasnu konzervativnu administraciju.“

Nedavno su napori spoljnih grupa, da detaljno razrade pravne i političke aspekte drugog Trampovog mandata, naišli na određene prigovore od strane zvanične kampanje Donalda Trampa.

„Napori različitih neprofitnih organizacija svakako se cene i mogu biti izuzetno korisni. Međutim, nijedna od ovih grupa ili pojedinaca ne govori u ime predsednika Trampa ili njegove kampanje“, naveli su savetnici kampanje „Susie Wiles“ i „Chris LaCivita“ u saopštenju.

Trampova kampanja nedavno je angažovala stručnjake usmerene na politiku koji će pomoći u oblikovanju njegove poruke i na kraju razmotriti predloge različitih konzervativnih grupa. Cilj je imati pripremljene predsedničke uredbe o svemu, od imigracije do ukidanja zaštite državnih službenika, koje bi Tramp potpisao prvog dana mogućeg drugog mandata.

Korišćenje Ministarstva pravde za „osvetu“

Trampov plan uključuje jače postavljanje Bele kuće nadzor nad Ministarstvom pravde, institucijom koju je bivši predsednik rekao da će koristiti kako bi se osvetio svojim kritičarima, uključujući bivše saveznike.

„Izabraću pravog posebnog tužioca koji će se baviti najkorumpiranijim predsednikom u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, Džoom Bajdenom i celom porodicom Bajden“, izjavio je Tramp u junu nakon optužbe u Floridi.

Tokom jednog od intervjua, otišao je i korak dalje i rekao da će naložiti podizanje optužnice protiv svakog kome „dobro ide i krene da ga pobeđuje“.

Uprkos dugogodišnjoj tradiciji da Ministarstvo pravde i nekoliko manjih vladinih agencija deluju nezavisno, oni u Trampovom krugu nazivaju ove agencije „administrativnom dubokom državom“ i „pogrešnom četvrtom granom vlasti“ koja, prema njihovom mišljenju, treba da odgovara predsedniku kao delu izvršne vlasti.

Tramp je izložio svoje planove da devastira postojeći pravosudni sistem otpuštanjem „radikalnih marksističkih tužilaca koji uništavaju Ameriku“. To je deo šireg napora koji bi razbio pravne ograničenja i tradicionalne zaštite od političkog mešanja i dao Beloj kući veću vlast da postavi ideološke saveznike širom federalne vlade.

Ako Tramp bude izabran sledeće godine i sprovede plan koji njegova kampanja i saveznici trenutno razvijaju, pravni stručnjaci kažu da bi to dovelo do godina pravnih bitaka i političkih sukoba s Kongresom oko granica predsedničkih ovlašćenja.

„Do neke mere bili bismo na neistraženom teritoriju“, rekao je Stiven Vladek, profesor prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Teksasu.

Čišćenje federalne birokratije

Deo Trampovih planova je i prekvalifikacija desetina hiljada državnih službenika, koji obično ostaju na poslu dok se predsednici i njihove administracije menjaju,  kao zaposlenih na određeno vreme, što bi olakšalo njihovo otpuštanje.

On je u martu jednom prilikom izjavio da će potpisati izvršnu uredbu koja to omogućava, a koja bi mu dozvolila „da ukloni buntovne birokrate“. Zakleo se da će „te moći koristiti veoma agresivno“.

„Očistićemo sve korumpirane aktere u našem nacionalnom sigurnosnom i obaveštajnom aparatu, a takvih ima mnogo“, rekao je Tramp.

Deo cilja Projekta 2025 je i izgraditi bazu podataka proverenih potencijalnih konzervativnih zaposlenih koje bi novi republikanski predsednik mogao privući. Bazu podataka, koju upravlja tehnološka kompanija „Oracle“, već je videlo hiljade prijava, a nada se da će imati hiljade proverenih kandidata za buduću administraciju u slučaju potencijalnog prelaska vlasti.

Iako izvor upućen u program kaže da trenutno ne postoji FBI provera ili test lojalnosti za aplikante, spisi se obeležavaju potencijalnim „crvenim zastavama“ koje omogućavaju novoj administraciji da donese vlastite zaključke o mogućim zapošljavanjima.

Tvrde politike imigracije

Tramp takođe planira široko proširenje svojih bivših administrativnih politika prema imigraciji ukoliko bude izabran 2024. godine, što bi ograničilo i legalnu i ilegalnu imigraciju.

„Zaustavljanje invazije na naš južni granični prelaz je hitna nacionalna sigurnosna nužnost i jedan od glavnih prioriteta predsednika Trampa. Iz tog razloga, on je izložio detaljni program za obezbeđivanje granice, zaustavljanje ilegalne imigracije i uklanjanje onih koji nikada ne bi smeli biti pušteni u našu zemlju“, izjavio je portparol Trampove kampanje u saopštenju za CNN.

Planovi bi uključivali hapšenje nelegalnih imigranata već prisutnih u SAD i smeštanje u logore za zadržavanje uoči deportacije, potvrdio je izvor upućen u planove za CNN. Predlozi bi zahtevali izgradnju velikih logora za smeštaj migranata koji čekaju deportaciju i angažovanje federalnih i lokalnih organa reda kako bi pomogli u masovnim hapšenjima nelegalnih imigranata širom zemlje.

Ukoliko Kongres odbije finansiranje operacije, Tramp bi mogao koristiti taktiku koju je koristio tokom svog prvog mandata kako bi obezbedio više sredstava za izgradnju zida na granici – preusmeravanje sredstava iz Pentagona, potvrdio je izvor.

Tramp je javno izjavio da želi ponovo pokrenuti mnoge od svojih politika imigracije iz prvog mandata kako bi ograničio i legalnu i ilegalnu imigraciju – uključujući ponovno uspostavljanje i proširenje zabrane putovanja za pretežno muslimanske zemlje i vraćanje politike iz doba pandemije Kovid-19, kako bi se dalje ograničila imigracija u zemlju, mada bi ovog puta bila zasnovana na tvrdnji da migranti prenose druge zarazne bolesti.

Tramp je takođe obećao da će „pokrenuti postupak za ukidanje svih radnih dozvola za ilegalne imigrante i zahtevati od Kongresa da mi pošalje zakon kojim se zabranjuju svi socijalni davanja ilegalnim migrantima bilo koje vrste.“

Bivši predsednik je takođe upozorio na karavane koje dolaze iz Meksika ka granici SAD-a i zakleo se da će goniti grupe i dobrotvorne organizacije koje tvrdi da omogućavaju masovnu nelegalnu imigraciju.

Obuhvatna domaća agenda

U drugom mandatu, Tramp takođe ima ambicije da drastično preoblikuje život Amerikanaca kada je reč o politici koje se odnosi na organe reda, trgovinu i socijalnu sigurnost.

Još jedna politika usmerena na suzbijanje beskućnika predviđa stvaranje „gradova od šatora“ na „jeftinom zemljištu“ koje bi bilo osobljeno medicinskim radnicima, dajući ljudima izbor između preseljenja ili suočavanja s kaznom zatvora.

Kada je u pitanju ekonomija, Tramp je predložio uvođenje opštih carina na sve uvezene proizvode, signalizirajući agresivan pristup trgovinskoj politici, s fokusom na Kinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter