Izvor: Alo.rs
15.11.2023 u 13:43
2

SUD PRESUDIO U KORIST TRAMPA: Bivši američki predsednik ima pravo da ostane na predsedničkim izborima

Sudija iz Mičigena presudio je da bivši predsednik može da ospori nominaciju republikanaca, odbacujući tužbu aktivista za „ustanak“.

IVANKA TRAMP IDE NA SUD: Ćerka ključni svedok u slučaju protiv Donalda Trampa

Bivši američki predsednik Donald Tramp ima pravo da ostane na predsedničkim izborima u Mičigenu 2024. za Republikansku stranku, odlučio je državni sud. Lokalna grupa aktivista je pokušala da spreči Trampa da se kandiduje za funkciju tako što je podnela tužbu protiv njega za „pobunu“.

Sudija Tužbenog suda u Mičigenu Džejms Redford doneo je odluku u utorak. Odluka je usledila nakon pravnog zahteva liberalne aktivističke grupe Free Speech for People, koja je tvrdila da bi Trampova navodna uloga u pobuni na Kapitolu 6. januara 2021. trebalo da ga diskvalifikuje iz kampanje za izbornu funkciju.

Redford je u svojoj presudi objasnio da odluku o tome da li su događaji od 6. januara predstavljali „pobunu ili pobunu, ili da li je neko učestvovao u tome“ treba odložiti Kongresu. On je dalje naglasio da izborne vlasti u Mičigenu nemaju moć da uklone Trampa sa glasačkih listića.

Sloboda govora za ljude pozvala se na Odeljak 3 14. amandmana, ustavnu klauzulu iz doba građanskog rata u kojoj se navodi da se osoba ne može kandidovati za izbornu funkciju ako se „upustila u pobunu ili pobunu“ protiv ustava nakon što je položila zakletvu da će ga podržati.

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung rekao je da njegov tim pozdravlja odluku i „predviđa buduća odbacivanja ostalih slučajeva 14. amandmana“.

Tramp, koji prema brojnim anketama udobno predvodi svoje rivale za nominaciju za GOP, suočio se sa sličnim tužbama u drugim državama, od kojih su neke već odbacili sudovi. Dok je republikanac u središtu niza pravnih bitaka, on nikada nije optužen za pobunu.

Vrhovni sud Minesote je prošle nedelje odbacio tužbu protiv Trampa, dok se presuda u sličnom slučaju u Koloradu očekuje do petka.

Prošlog meseca, američki Vrhovni sud odbacio je pokušaj teksaškog republikanca Džona Entonija Kastra da zabrani Trampu da traži reizbor 2024. na osnovu 14. amandmana.

Trampu se takođe sudi po optužbama za saveznu zaveru u vezi sa njegovim navodnim pokušajima da poništi rezultate izbora 2020, čime je postao prvi bivši šef američke države koji se suočio sa federalnom optužnicom.

Na drugom mestu, republikanski favorit nad njim visi federalne optužbe u vezi sa rukovanjem strogo poverljivim vladinim dokumentima, dok ga u Njujorku tuže i grad i država.

Bivši predsednik je u više navrata odbacio pravne izazove protiv njega kao politički motivisan „lov na veštice“ koji je osmišljen da uništi njegove šanse za 2024.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SUD PRESUDIO U KORIST TRAMPA: Bivši američki predsednik ima pravo da ostane na predsedničkim izborima”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter