Izvor: Kurir.rs
15.11.2023 u 13:36
0

EU ČLANICA U SUZAMA I ZNOJU ZBOG SANKCIJA RUSIJI

Isporuke preko Slovačke su se smanjile za više od 70% od početka sukoba u Ukrajini.

EVROPSKA UNIJA NA POGREŠNOJ STRANI ISTORIJE: Turska vrlo nezadovoljna, Ankara ističe dvostruke standarde

Slovačka je izgubila više od dve trećine prihoda koji je ostvarivala od tranzita ruskog prirodnog gasa, prema izveštaju o finansijskim rezultatima koji je ovog meseca objavio operater mreže za prenos gasa u zemlji Eustream.

Podaci su pokazali da je u 12 meseci koji su prethodili julu 2023. zemlja transportovala ukupno 16,97 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa, a prihod od tranzita iznosio je 226,5 miliona evra (242,8 miliona dolara).

U međuvremenu, pre sukoba u Ukrajini i rezultirajućih sankcija EU protiv Rusije, zemlja je prevozila u proseku oko 60 milijardi kubnih metara ruske robe godišnje. U obračunskoj godini od avgusta 2019. do jula 2020., na primer, Eustream je prevezao nešto manje od 61 milijardi kubnih metara, a prihod je iznosio 748,04 miliona evra.

Stručnjaci iz industrije povezuju nagli pad obima tranzita ruskog gasa sa sukobom u Ukrajini. Slovačka dobija robu sa tranzitne linije kroz Ukrajinu, gde su se tokovi smanjili nakon što je Kijev zatvorio svoju ključnu pumpnu stanicu za gas Sohranovku u maju 2022. Ruski energetski glavni Gazprom nastavlja da isporučuje gas za tranzit preko jedine preostale stanice, Sudže, ali je dozvoljava samo protok gasa od otprilike 40 miliona kubnih metara dnevno.

S obzirom da se tranzitni tokovi smanjuju na manje od jedne trećine proseka pre sukoba, a prihodi padaju više od tri puta, slovački analitičari su zabrinuti da budžet zemlje brzo gubi jedan od ključnih izvora prihoda. Prema lokalnim novinama Dennik Postoj, vlada prima otprilike polovinu prihoda kompanije bilo kroz porez na prihod ili dividende.

Štaviše, analitičari su zabrinuti da bi Slovačka uskoro mogla potpuno izgubiti vezu sa ruskim gasom. U intervjuu prošlog meseca, šef ukrajinskog energetskog giganta Naftogasa Aleksej Černišov rekao je da njegova zemlja neće produžiti ugovor o tranzitu gasa sa Rusijom, koji ističe krajem 2024.

To bi značilo da bi i Slovačka prestala da dobija robu. Komentarišući razvoj događaja, portparol Eustreama Pavol Kubik je nagovestio da će kompanija pokušati da smisli rešenje koje bi joj pomoglo da izbegne gubitak ruskih zaliha.

„Što se tiče tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu nakon 2024. godine, mislimo da to pitanje danas još nije zatvoreno i da će verovatno biti predmet budućih pregovora“, naveo je on i dodao da bi jedna od opcija da tranzit ostane u funkciji tripartitni sporazum, u kome bi treća strana dobijala gas na rusko-ukrajinskoj granici i dalje ga transportovala u EU. Kako se transportovani gas tehnički više ne bi smatrao ruskim, a Gasprom ne bi plaćao tranzit, to bi omogućilo njegov dalji transport preko teritorije Ukrajine, objasnio je Kubik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter