Izvor: Kurir.rs
25.04.2023 u 14:05
0

„TRAŽE SE SAMO MUŠKARČINE“: Zamenite monoton život civila, za život vojnika koji ide u rat u Ukrajinu

Poslednjih nedelja u najvećim gradovima Rusije pojavili su se posteri vojske i grupe Vagner. Potencijalnim vojnicima obećava se respektabilna profesija i pristojna plata.

U želji da privuče što veći broj vojno sposobnih muškaraca na bojište u Ukrajini, ruski vrh pokrenuo je novu reklamnu kampanju za vojne dobrovoljce u kojoj traži „muškarčine“. Kako se navodi u reklami, dobrovoljci se pozivaju na „dokazivanje muškosti i zamenu monotonog života civila za život vojnika koji ide u rat u Ukrajinu“.

PARALIŠUĆA SVOTA NOVCA IDE NA VOJSKU – 2, 24 BILIONA DOLARA: Rusija pregazila ove dve zemlje za tili čas

Inače, oglas ruske vojske poziva muškarce da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane i nudi početnu mesečnu platu od 204.000 rubalja (2.495 dolara). Oglas prikazuje čoveka obučenog u vojnu uniformu sa pištoljem u supermarketu. Sa čuvarom prilazi prodavnici sa tekstom: „Da li je ovo vrsta branioca kakav ste želeli da postanete?“ Zatim, video prikazuje teretanu u kojoj se instruktor, koji pomaže klijentu da podigne šipku, pita da li je tu zaista njegova snaga.

Posle delimične mobilizacije koja je počela u septembru, desetine hiljada Rusa napustilo je Rusiju kako bi izbegli regrutaciju. Umesto planiranog elektronskog zapošljavanja, vlada je očigledno odlučila da glavni akcenat stavi na dobrovoljnu prijavu.

Kadrovski problemi posle 14 meseci brutalnog rata takođe muče Ukrajince, s obzirom na veliki broj poginulih i osakaćenih na njihovoj strani.

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su se beloruske jedinice vratile sa obuke u Rusiji za upravljanje taktičkim raketnim sistemom Iskander, koji se koristi za lansiranje nuklearnog oružja. Pre mesec dana, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji kao odgovor na poteze NATO-a u Evropi.

Institut za proučavanje rata, američki istraživački centar, objavio je u izveštaju informaciju da je ukrajinska vojska navodno uspostavila borbene položaje na istočnoj strani Dnjepra, u blizini Hersona. Izvor ove vesti su ruski vojni blogeri. Infiltracija u taj region je prvi znak da bi uskoro mogli da pokušaju da oteraju Ruse sa položaja koje koriste za raketiranje Hersona. Zbog stalne paljbe stanovništvo ne može normalno da živi od kada su grad preuzeli ruski vojnici.

Međutim, to bi mogle biti i prve naznake pravca kretanja prolećne ofanzive. Ruski vojni blogeri naveli su da su Ukrajinci uspostavili rute za snabdevanje položaja i da redovno upadaju u to područje.

Ukrajinska strana je odavno rekla da će, čim bude spremna, pokušati da protera ruske snage sa juga zemlje nakon što su prošle jeseni povratile velike površine teritorije. S obzirom na to da se sve više govori o pregovorima do kraja godine i najavama da Ukrajina ne može da dobije rat vraćanjem cele teritorije, ukrajinska vojska bi u prolećnoj ofanzivi mogla da pokuša da poboljša svoj položaj u odnosu na poluostrvo Krim pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vlada, na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, nastavlja da najavljuje da neće stati dok ne vrati svu preotetu zemlju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da je „siguran“ da je Ukrajina spremna da vrati više svoje teritorije u sledećoj ofanzivi. U međuvremenu, Kijev zahteva da Zapad „zaboravi sve crvene linije“ i da se usudi da pošalje neophodno oružje, ne plašeći se ruskih pretnji nuklearnim oružjem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter