Izvor: Kurir.rs
25.09.2023 u 15:35
0

LAVROV O SARADNJI SA EGIPTOM: Trgovinska saradnja u 2022. premašila šest milijardi dolara

Šef ruske diplomatije ističe da Kairo i Moskva grade odnose na uzajamnom poštovanju i da je u toku izgradnja prve nuklearke u Egiptu i formiranje posebne industrijske zone kod Sueckog kanala.

Rusija i Egipat brzo razvijaju trgovinske veze, a promet dveju država tokom prošle godine dostigao je šest milijardi dolara, što je za trećinu više nego 2021. godine, rekao je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na otvaranju izložbe posvećene 80. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Egipta.

Ministar je poručio i da Moskva i Kairo grade odnose na ravnopravnoj osnovi, bez obzira na pokušaje uskog kruga zemalja da njihovu dominaciju u svetu predstave kao nešto zakonito.

„Države koje poštuju sebe, koje cene svoju istoriju, svoju tradiciju, brane svoje pravo da samostalno određuju put svog razvoja i samostalno, bez ikakvih nagoveštaja i zabrana spolja, biraju svoje prijatelje. Upravo na takvim osnovama, na osnovu poštovanja nacionalnih interesa jednih drugih, razvijamo naše strateške, partnerske odnose sa Egiptom“, objasnio je Lavrov.

Ministar je dodao i da Rusija i Egipat zajedno rade na izgradnji prve nuklearke u Egiptu, kao i na formiranju posebne ruske industrijske zone kod Sueckog kanala.

Pomenuta zona trebalo bi da otvori vrata i za izvoz ruske robe, preko Egipta, i u Afriku, ostale zemlje Evrope, Latinsku Ameriku i na Bliski istok.

Kada je reč o humanitarnim vezama, kako kaže Lavrov, o tome bi moglo puno da se govori.

„Hiljade Egipćana stekli su obrazovanje u našoj zemlji“, podsetio je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter