Izvor: Kurir.rs/Mondo
08.06.2023 u 20:03
0

UKRAJINA OSTAJE BEZ SVOG NAJVEĆEG BOGATSTVA? Čak 500.000 hektara može da postane PUSTINJA

Ukrajina je jedan od vodećih proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica.

Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva zbog rušenja brane Kahovka na jugu zemlje, upozorilo je u utorak ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede.

OVAKO SADA IZGLEDA POTOP NA JUGU UKRAJINE: Više ne postoji skoro 15 naselja, voda polako opada, ali krije smrtnu opasnost (VIDEO)

„Bez vodosnabdevanja nemoguće je uzgajati povrće. Žitarice i uljarice će se uzgajati po ekstenzivnom modelu sa niskim prinosima“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je ove nedelje upozorilo da će hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta na jugu Ukrajine biti poplavljeno zbog uništavanja brane i da bi najmanje 500.000 hektara zemlje moglo da se pretvori u ‘pustinju’ u nedostatku navodnjavanja.

Kako navode u ministarstvu, moraće da se izvrši procena poljoprivredno-ekološkog stanja zemljišta na poplavljenom zemljištu, a u većini slučajeva moraće se primeniti metode sanacije zemljišta.

Na pogođenom području najviše se gajilo povrće, dinje, žitarice i uljarice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter