Izvor: Sputnjik
21.11.2023 u 15:30
0

ULAZIMO U GAZU, NE MOŽE VIŠE: PUTIN uputio ULTIMATUM BRIKSA ZAPADU!

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sednici zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

„Stav Rusije o Pojasu Gaze je dosledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rešavanju problema“, poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasedanja.

Prema njegovim rečima, pogibija hiljada ljudi u Pojasu Gaze, masovni progon stanovnika i humanitarna katastrofa izazivaju duboku zabrinutost.
Ruski predsednik je, takođe, ukazao na to da se, usled sabotiranja odluka Ujedinjenih nacija, jedna generacija Palestinaca vaspitava u osećanju nepravde, a Izrael ne može da im garantuje bezbednost.
Ruski predsednik je konstatovao da je sada najvažniji zadatak da Izrael i Palestina uspostave dugoročno primirje, te da se sukob ne širi u geografskom smislu.
„Pozivamo da se ujedine napori međunarodne zajednice, usmereni na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rešenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je pozitivno ocenio inicijativu južnoafričkog lidera Sirila Ramafose da sazove vanredni onlajn samit BRIKS-a, posvećen zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, kao i praksu da se sazivaju vanredni sastanci članica organizacije povodom važnih međunarodnih tema.
Putin je podržao rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se apeluje na organizovanje humanitarnih pauza u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.
„Takve humanitarne pauze, a najbolji bi bio, naravno, potpuni prekid vatre, neophodne su za nastavljanje napora da se oslobode taoci i da se evakuišu civili i strani državljani iz Pojasa Gaze“, istakao je Putin.
On je, takođe, zahvalio predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju i svim egipatskim kolegama za pomoć u rešavanju „složenih pitanja u vezi s prijemom Rusa koji su se izbavili iz zone sukoba i njihovim slanjem u domovinu“.

Ramafosa: Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa ocenio je da je primarni uzrok sukoba na Bliskom istoku to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju.
„Primarni uzrok tog sukoba je to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju, što se odražava u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2334. U toj rezoluciji se navodi da izraelske naseobine (na palestinskoj teritoriji) predstavljaju nečuveno narušavanje međunarodnog prava“, izjavio je južnoafrički lider
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter