Izvor: informer
18.10.2021 u 18:33
0

USKORO DVOJNO DRŽAVLJANSTVO SRBIJE I NEMAČKE?

– Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju što po pitanju dvojnog državljanstva još imamo pravila koja su relikt prošlog vremena – rekla je danas kopredsedavajuća stranke Zelenih Analena Berbok za „Dojčlandfunk“.

Ona je u tom razgovoru potvrdila da će Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali u predstojećim pregovorima o koalicionoj vladi pokušati da utabaju put za modernizaciju Nemačke.

PROČITAJTE JOŠ: Ministar finansija Siniša Mali nastavlja danas razgovore sa MMF-om

To je novi znak da bi iduća vlast mogla da omogući dvojno državljanstvo, o čemu je i ranije bilo reči.

U preliminarnom papiru, koji su stranke utanačile u petak, a koji sada treba da bude produbljen koalicionim pregovorima, stoji da se zalažu za „moderni koncept državljanstva“.

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK SA ORBANOM: Pruga će doneti VELIKE I KONKRETNE rezultate – RADOVI GOTOVI DO NOVEMBRA SLEDEĆE GODINE! (VIDEO)

Osim toga, dodaje se da „oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba da brže dobijaju pravno sigurni boravišni status.“

Sada je u Nemačkoj dvojno državljanstvo načelno zabranjeno, osim ukoliko se radi o državljanima neke druge članice EU ili Švajcarcima.

Trenutno se u Nemačkoj posle pet godina boravka i rada može podneti zahtev za stalnu boravišnu dozvolu, dok je zahtev za državljanstvo moguć posle osam godina.

Tada se polaže i lagani test poznavanja nemackog pravnog sistema, kulture i istorije.

Broj Srba u Nemačkoj nije poznat, ali procene idu od 700 hiljada ša da čak milion. Novi zakon o dvojnom dtžavljanstvu znači bi samo jedno – Srbija će ostati bez ogronmog broja avojoh građana!

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter