Izvor: Tanjug
01.10.2020 u 10:47
0

VANREDNI SAMIT EU: Danas i sutra glavne teme Belorusija, Navaljni i sukob Jermenije i Azerbejdžana

Lideri EU 27 sastaće se danas i sutra na vanrednom samitu u Briselu kako bi razmotrilli spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i jačanje ekonomske politike EU.

OVO MORATE ZNATI

PREDSEDNIK NA GRADILIŠTU: Ovo će biti impresivna kovid bolnica (VIDEO)

VUČIĆ O VAKCINI PROTIV KOVIDA 19: Ovoliko će nas KOŠTATI doze

LONČAR OŠTRO ODGOVORIO: Nije umrlo tri puta više ljudi od korone, STOJIM IZA OVIH BROJKI!

– Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i nađu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu – poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit EU 27 počinje u 15 časova raspravom o odnosima EU i Kine i sardanji na rešavanju glavnih globalnih izazova poput pandemije KOVID 19 i klimatskih promena.

EU naglašava da će u odnosima sa Pekingom nastaviti da promoviše evropske vrednosti i standarde, kao i da insistira na uravnoteženijim i recipročnijim ekonomskim odnosima.

Pored Kine, na stolu u Briselu naći će se situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu.

Očekuje se da lideri EU postignu politički dogovor oko uvođenja sankcija odgovornima za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

SAZNAJTE JOŠ…

ŠEŠELJ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Tramp je OKRENUO sve u SVOJU korist na OVAJ način

KRIVOKAPIĆ OŠTRO PORUČIO ĐUKANOVIĆU: Nema povratka na staro!

DAČIĆ O DOLASKU OPOZICIJE NA VLAST Sada je prilika!

SADA TI NE BIH DALA NI HEKTAR DA IMAM Zbog šok scena Goce Tržan i Raše GORI INTERNET (VIDEO)

Konsenzus oko EU sankcija trenutno bliokira Kipar koji svoj pristanak uslovljava sankcijama protiv Turske zbog njenog delovanja u istočnom Mediteranu.

Odnosi EU i Turske biće tema tokom večere EU lidera u Briselu 1. oktobra.

– Naš cilj je stvoriti prostor za konstruktivan dijalog s Turskom radi postizanja stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i osigurati puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih država članica EU. To će biti moguće samo ako se Turska konstruktivno angažuje. Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih država članica –  navodi se u Briselu.

Drugi dan samita EU 27 biće posvećen ekonomskoj strategiji EU uz konstataciju da EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

Razgovaraće se o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvoju ambiciozne industrijske politike i iskorišćavanju mogućnosti koju nudi razvoj digitalnih tehnologija.

Na kraju samita EU 27 u Briselu lideri će razmeniti informacije o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine kako bi novi i uređeni odnosi dve strane stupili na snagu 1. janura 2021. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter