Izvor: bbc.com
19.11.2023 u 16:21
0

ZONA SMRTI: Masovna grobnica na ulazu u bolnicu, zastrašujuće slike iz Gaze potresle svet

UN kažu da pokušavaju da organizuje hitnu evakuaciju preostalih pacijenata

Danima nakon što su izraelske snage zaposele glavnu bolnicu u Gazi Al_šifa, Ujedinenje nacije kažu da je to sada „zona smrti“.

Zajednički tim UN vršio je procenu bolnice jedan sat nakon što su iz nje evakuisani ljudi.

Tim je rekao da je video dokaze granatiranja i pucnjave i uočio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu.

Rečeno im je da se u njemu nalaze posmrtni ostaci 80 ljudi.

Posle naređenja za evakuaciju koje je izdala izraelska vojska, 300 kritično bolesnih pacijenata ostalo je u Al-Šifi – nekadašnjoj najvećoj i najnaprednijoj bolnici u Gazi.

UN kažu da pokušavaju da organizuje hitnu evakuaciju preostalih pacijenata i medicinskog osoblja u druge objekte u Gazi i ponovila je pozive na prekid vatre.

U međuvremenu, Bela kuća je odgovorila na tekst lista Vašington posta u kojem se navodi da su Izrael, Hamas i SAD bili blizu sporazuma kojim bi palestinski ekstremisti oslobodili žene i decu koje su oteli 7. oktobra u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama.

Portparol Bele kuće rekao je da takav dogovor još nije postignut, ali da se naporno radi na tome.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je potpuni prekid vatre sa Hamasom i rekao da će razmotriti samo privremeno primirje u zamenu za povratak otetih talaca.

Raste i pritisak na američkog predsednika Džozefa Bajdena da utiče na Izrael da obuzda vojne akcije u Gazi .

Od početka sukoba 7. oktobra, u Pojasu Gaze je poginulo više od 12.000 ljudi, od kojih više od 4.600 dece, saopštili su palestinski izvori pod upravom Hamasa.

Izrael je pokrenuo odmazdu zbog prethodnog iznenadnog napada Hamasa na jug zemlje, kada je, kako tvrdi Tel Aviv, ubijeno 1.400 ljudi, a oko 240 oteto.

Hamas je do sada oslobodio tek nekolicinu talaca, pre početka kopnene ofanzive Izraela na Pojas Gaze.

Izraelske snage su se pre nekoliko dana probile do bolnice Al-Šifa, tvrdeći da se ispod nje nalazi mreža Hamasovih tunela i komandno mesto.

Hamas to poriče i tvrdi da je Izrael napao pacijente i civile koji su utočište potražili u bolnici, verujući da će tamo biti bezbedni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter