Izvor: BSC Happy
19.06.2023 u 21:36
0

GORAN PETRONIJEVIĆ U „ĆIRILICI“: „Bombardovanje nije moglo da se spreči, odluka je već bila doneta, samo su tražili razlog“

Ko Srbima lomi kičmu? - Tema je večerašnje "Ćirilice". Na pitanja Milomira Marića će večeras na ovu temu odgovarati i razgovarati naši gosti: Vladimir Vuletić, Prvoslav Davinić, Zoran Milivojević, Goran Petronijević i Aleksandar Pavić.

Goran Petronijević kaže da 1999. nije mogla biti izbegnuta

– Ja sam dole boravio u periodu od sredine marta 1998., do avgusta, povremeno i neprekidno do kraja rata. Momenat postizanja sporazuma Holbruk-Milošević, kada su nam na terenu nametnuti određeni strani posmatrači ili verifikatori. Sve što smo mi kao sudije radili na terenu, nije imalo pravnu snagu na međunarodnom nivou ukoliko neko od njih nije prisustvovao tome i dao potpis na taj papir. Ono što je bilo interesantno to je da smo u Peći imali dvojicu ljudi; jedan sa prostora bivešeg SSSR-a, deo muslimanskog korpusa ruskog naroda i Heni Heš – vrhunski profesionalac. Ono što smo mi mogli ida saznamo između redova je to da se njihov zadatak stvori na to da se pravi neki razlog da se dođe do bombardovanja, jer je odluka o bombardovanju već doneta. Kontekst iznalaženja razloga. Prema tome, sigurno da je moglo više da se uradi. Sa današnjeg aspekta, mislim da je to bila jedna iluzija da je to moglo da se spreči. Našli bi razlog, koliko smo razloga samo otkolnili. Uhvate Albanca, teroristu u nekoj akciji, odjednom ispriča da treba da se na primer sutra  preda naoružanje… da će tu biti 24 pripadnika UČK, onda naše službe spremaju akciju, ali oni naprave podmetačinu. Da to je su pripadnici UČK, a onda su u civili. Bili su pripremljeni unapred da može da bude klopka, pa ne odreaguju, ali kad odreaguju bude uspešno – rekao je Petronijević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter