Izvor:
05.09.2019 u 22:47
0

PREDSEDNIK UDRUŽENJA PENZIONERA NOVOG BEOGRADA PAVLE LUČIĆ: „Uvođenje švajcarskog modela će najstarijim građanima obezbediti sigurnost!“ (VIDEO)

Država brine o svojim penzionerima i uvažava njihovo trenutno stanje i mogućnosti, stav je člana izvršnog odbora Saveza Penzionera Srbije i predsednika udruženja prenzionera Novog Beograda Pavla Lučića.

Komentarišući najavljenu jednokratnu pomoć penzionerima od 5 hiljada dinara, Lučić za Telemaster kaže da je svaka pomoć dragocena, pogotovo onima koji primaju najniže penzije. Govoreći o najavljenom povećanju penzija, Lučić očekuje da će se država odlučiti za uvođenje švajcarskog modela jer će takav sistem, kako kaže, najstarijim građanima obezbediti sigurnost.

Vest o jednokratnoj pomoći u iznosu od 5 hiljada dinara obradovala je penzionere, iako pojedini mediji drugačije tumače izjave predsednika Srbije o tome da li će taj novac dobiti svih 1,7 miliona penzionera ili samo oni sa najmanjim primanjima. I jedna i druga opcija su dobre, smatra predsednik novobeogradskog Udruženja penzionera i član izvršnog odobra Saveza penzionera Srbije, Pavle Lučić.

A kad se jednokratna pomoć potroši, brojni penzineri će se pitati, šta dalje. Lučić kaže da naši najstariji građani žele sigurnost i smatra da je do nje moguće doći primenom švajcarske forumule za usklađivanje penzija od naredne godine, kako je i zvanično najavljivano u prethodnom periodu. Inače, švajcarski model podrazumeva da se usklađivanje penzija vrši svake godine, u zavisnosti od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

A kako za Telemaster kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, švajcarski model se već primenjivao u našoj zemlji i to do 2014. i ocenjuje da je sada momenat da se takav sistem ponovo primenjuje. Upitan da li državni budžet može da podnese takav teret, Savić ukazuje da su penzije, na prvom mestu, ustavno zagarantovano pravo građana i da je pogrešno razmišljati o njima kao trošku.

Ono što međutim jeste pitanje budžeta su penali na prevremeno penzionisanje koji će, prema nezvaničnim informacijama, verovatno ostati na snazi i u narednom perioud. Naime, ukidanje penala od 0,34 odsto na svaki mesec pre zvaničnog penzionisanja je, prema računici PIO fonda, a kako prenose mediji, teret koji državni budžet ne može da iznese. Penali na prevremeno penzionisanje biće jedna od galvnih tema rasprave saveza penzionera Srbije, koja je će biti održana druge nedelje septembra.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter