Izvor:
03.12.2019 u 18:03
0

„TELEMASTER“ ISTRAŽUJE: Đaci kockari već ulaze u DEBELE DUGOVE! (FOTO, VIDEO)

Bolest sadašnjosti, ali i budućnosti, sve više zaprepašćuje javnost, upozoravaju stručnjaci. Iako je alkoholizam najdominantnija bolest zavisnosti, u našoj zemlji je sve više patoloških kockara, odnosno osoba koje ne mogu da se odupru impulsima kockanja.

Kockanje izaziva negativne posledice u njihovom ličnom, porodičnom, socijalnom i zdravstvenom domenu.

Posebno zabrinjava činjenica da je kockanje skoro svakodnevna aktivnost velikog broja mladih ljudi, najčešće – krajem osnovne i početkom srednje škole, ističe Mladenović. Kod ove populacije, bolest se, kako objašnjava, razvija u trenutku kada se primeti njihova neredovnost i popuštanje u školi. A kako godine prolaze, javljaju se i prvi, veliki dugovi.

Kockanje na zavisnika ima isto dejstvo kao uzimanje psihoaktivne supstance na narkomana, kažu stručnjaci. A često se dešava, naročito kod mladih, i da jedna bolest povlači sa sobom druge. Tako 60 odsto kockara ima ozbiljne probleme sa alkoholom i drogama, a čak 75 odsto je obolelo od depresije.

Patološko kockanje leči se psihoterapijskim tretmanima, gde se pacijenti uče kako da ponovo kontrolišu svoje ponašanje, dok lečenje traje oko dve godine.

Osim kocke, adolescentima preti još jedna bolest zavisnosti.

Ozbiljni psihički i fizički problemi koje imaju zavisnici od kocke utiču na još osam do deset drugih lica koji su u njihovom neposrednom okruženju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter