Izvor:
03.12.2019 u 18:01
0

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI PISA TESTA Za pet godina biće pismenijih đaka! (FOTO, VIDEO)

Sudeći po rezultatima najnovijeg PISA testiranja, Kina i Singapur imaju najpismenije učenike. Tako, ipak, nije u Srbiji. Komentarišući podatak da je svaki treći učenik kod nas funkcionalno nepismen, ministar prosvete Mladen Šarčević, tvrdi da su vodeće zemlje na listi PISA testiranja decenijama ulagale u obrazovanje, a taj posao čeka i Srbiju. Uveren je da ćemo pismenije đake imati za dve ili pet godina.

Reforme obrazovanja u Srbiji su, podseća Šarčević, počele još 2016. godine, a sa ciljem da dve godine kasnije testiranja ne pokažu da je ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti čak 40 odsto učenika, da 38 odsto ne zadovoljava minimume u čitalačkoj pismenosti, a isti procenat u naučnoj. Ipak, upravo se to i dogodilo.

Prema rezultatima testiranja, postignuće učenika u Srbiji bolje je od učenika u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, ali je lošije od Mađarske, Hrvatske i Slovenije. A jedan od efikasnih načina da Srbija dobije bolje obrazovanje jesu, kako ocenjuje resorni ministar, reforme koje se odnose na obuku nastavnika.

U Srbiji je testirano više od 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole. Osim osnovnih domena – matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici su prvi put radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije. PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na trogodišnjem nivou, a Srbija učestvuje od 2001.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter