Izvor: Tanjug
20.12.2023 u 13:36
0

SINDIKAT NIJE ZAČUĐEN: Nasilje u hrvatskim školama se događa na dnevnom niivou

Snimak na kojem se vidi da profesor različitim predmetima udara svog učenika u jednoj srednjoj strukovnoj školi, šokirao je Hrvatsku, a Željko Stipić predsednik Sindikata „Preporod“ kaže da se nasilje u hrvatskim školama događa gotovo na dnevnoj bazi. „Ne znamo tačne brojke jer se prestalo sa evidentiranjem. Nekad se u Saboru podnosio godišnji izveštaj o stanju bezbednosti u školama, ali to je prestalo, jer se verovatno nekima te brojke nisu sviđale“, rekao je Stipić.

ANDRIJA MANDIĆ NIJE GLASAO : U izbornoj noći u Srbiji sam bio sa prijateljima

Dodao je da su se brojevi, dok se evidentiralo, godišnje kretali oko 2000 – 2500 ekscesnih situacija. Stipić ističe da je u školama sve teže i teže raditi, te da je nasilje sve ucestalije u hrvatskom društvu, a škole, kaže, nisu ostrvo i ne mogu ni biti ostrvo. „U tim školama gde je populacija mladića koji su na neki način već jednom nogom, a možda već i s obe noge, ušli u svet odraslih, sa svim što to znači u pozitivnom i negativnom smislu, onda imate situaciju gde se spoji s jedne strane očito jedna, ako su podaci koji su izašli u javnost tačni, jedna lična trauma, nesreća“, kaže Stipić. Zagrebački Jutarnji list piše da je 60-godišnji profesor dobio otkaz zbog incidenta sa učenikom.

List saznaje da je reč o čoveku koji je doživeo veliku traumu izgubivši u kratkom vremenskom periodu čak četiri člana uže porodice. Pritom, dodaju, učesnici su profesora u poslednje vreme često maltretirali tokom nastave i nazivali ga „četničkim vojvodom“. Stipić, pak smatra da je teško oteti se utisku da profesor koji je tukao učenika živeo u jako teškim uslovima i teškoj situaciji.

„S druge strane ti učenici to niti znaju, niti su mogli znati. I kad se iskra zapali vrlo brzo se stvar razvije“, rekao je Stipić. Dodao je kako profesor nije član nikakvog sindikata, pa su sužene i mogućnosti da mu se pomogne. „Sam otkaz neće ništa rešiti. Poslaće se loša poruka. Kada dajete otkaz šaljete učenicima poruku da se to nasilje može isplatiti i poruka ovog čina je da će nastavnici biti pažljiviji, a učenici malo manje pažljiviji“, istakao je Stipić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter