Izvor: Happy BSC
19.04.2022 u 16:29
0

Briljantni umovi našeg grada koji su „iza scene“! Uručene nagrade „DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ“! Pogledajte šta je ekipa BSC Happy BSC portala zabeležila(FOTO/VIDEO)

Danas su uručene nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“. Povodom završetka manifestacije „Dani Beograda„, organizovana je ceremonija u Starom dvoru.

Svi dobitnici su bili prisutni, osim Novaka Đokovića koji je imao neizostavne obaveze.

NAGRADE I DOBITNICI

Nagradu za književnost i prevodilaštvo dobio je Vladimir D. Janković za prevod Tolkinove knjige „Beren i Lutijena“, za pozorišno stvaralaštvo glumica Nada Šargin za ulogu Nore u predstavi „Nora-lutkina kuća“, a za muzičko-scensko stvaralaštvo nagrada je pripala Maji Smiljanić Radić.

DAN KADA JE NAŠ GLAVNI GRAD DOBIO IME! Počinju „Dani Beograda“! Ekipa Happy BSC portala na licu mesta! (FOTO/VIDEO)

Za likovno i radio-televizijsko stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagrada je pripala Aleksandru Cvetkoviću za samostalnu izložbu „Alegorije na grčke mitove“, koja je bila realizovana u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Radoš Ljušić dobio je nagradu za društvene i humanističke nauke za delo „Knez Miloš državotvorni vladar“, a za prirodne i tehničke nauke nagrada je pripala Draganu Milićevu.

Nagarada za pronalazak „Sistem i postupak za dešifrovanje i transponovanje vizuelne u muzičku kompoziciju iz umetničke slike“, koja doprinosi tehnološkom unapredjenju, a posebno koristi slepim osobama, dodeljena je Aleksandru Markoviću.

Za oblast medicine dodeljene su dve nagrade. Jedna je pripala grupi lekara za delo „Radiologija“, dok je druga pripala direktorki Kovid bolnice u Batajnici Tatjani Adžić Vukičević za rad ili rezultate izuzetne vrednosti u razvoju i unapredjenju medicine u 2021. godini.

Komisija je istakla da je ova nagrada potvrda uspeha medicinskog osoblja, ali i stimulacija da i drugi slede njihov primer.

Za arhitekturu i urbanizam nagrada je pripala Vladimiru Lojanici za poslovni objekat kampus multinacionalne NCR, a za poljoprivredu nagrada je i ove godine pripala gazdinstvu Mihalja Pavela-Davida iz Boljevca.

Nagrada za novinarstvo pripala je Nenadu Kamidžorcu, koji je prema rečima komisije, uspeo da u radijskom okruženju sačuva i održi vrednosti narodne izvorne muzike.

Zlatko Grušanović dobitnik je nagrade za obrazovanje, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za grad Beograd, pripalo je Mihailu Jovanoviću, koji je dao doprinos u organizaciji i realizaciji vakcinacije stanovništva u Beogradu tokom pandemije korona virusa.

Nagrada za sport pripala je taekvondistkinji Milici Mandić, koja je osvojila zlatnu medalju na Letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Nagrada za zaštitu životne sredine pripala je 21. osobi koje su učestvovale u radovima na revitalizaciji jezera Rakina bara, kojima je oživljeno zapušteno, gotovo isušeno jedino prirodno jezero na teritoriji Beograda.

Dobitnik nagrade u oblasti stvaralaštva mladih je učenik Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Nikola Teomirović, za uredjaj „Ekološka antivarozna košnica“.
Nagrada za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nije dodeljena, kao ni za herojsko delo i filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo jer u ovoj oblasti nije bilo kandidovanih pojedinaca ili nisu ispunjavali kriterijume.

Na ovoj ceremoniji, dodeljena je i nagrada „Svetislav Stojanović“ za 2021. godinu.

U pojedinačnoj konkurenciji, dobitnik nagrade je Darko Cvetić iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Voždovac, koji je u intervenciji spasavanja teško povredjenog maloletnog lica pokazao požrtvovanost, hrabrost i profesionalnost.

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograda dobila je takodje ovu nagradu za rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

Nagrada grada Beograda ove godine je dodeljena 19. put, a od prošle godine nagrada nosi naziv „Despot Stefan Lazarević“.

Na dodeli su govorili gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

– Despot Stefan Lazarević bio je državnik koji je posle Svetog Save najviše doprineo da Srbija bude „most” između istoka i zapada, a i danas vidimo koliko je to važno i istovremeno teško. U njegovo doba Beograd je od porušenog, pograničnog gradića pretvoren u modernu evropsku prestonicu, proširenu gotovo deset puta. On je ojačao privredu, ali ništa manje nije brinuo o umetnosti, kulturi i obrazovanju. Oko sebe je okupio najvažnije državnike, vitezove i pobednike, ali i najbolje naučnike, pisce i slikare. Upravo zbog toga nagradu s njegovim imenom dodeljujemo najistaknutijim stvaraocima i rođenim pobednicima – istakao je gradonačelnik.

Pogledajte šta je ekipa Happy  BSC portala zabeležila

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter