Izvor:
17.05.2018 u 13:55
0

DANAS JE SPASOVDAN, SLAVA BEOGRADA: Litija uz zvuke zvona u svim crkvama kreće u 11.30 sati!

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, tokom koje će biti čitane tri molitve, danas će biti obeležena slava grada Beograda – Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Liturgiji će prisustvati ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, i predstavnici Grada Beograda, a nakon toga u 11.30 sati će uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama početi litija.

Litija će krenuti iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a ići će ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde će biti čitana prva molitva.

Dalje će se kretati Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će se čitati druga molitva, a zatim će se ići kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije i Dobrinjsku ulicu do porte Vaznesenjske crkve, čime će simbolicno biti zatvoren krug i gde će se čitati treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Povodom obeležavanja Spasovdana, u Starom dvoru će u 17 sati biti održan i svečani prijem. Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova).

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter