Izvor:
25.12.2019 u 17:02
0

LEPŠI DOM ZA STARIJE SUGRAĐANE Redoviran stacionar na Karaburmi

Danas je otvorena obnovljena radna jedinica Gerontološkog centra Beograd – Dom stacionar na Karaburmi, a ministar Zoran Ðorđević kazao je da je taj dom primer kako treba da izgledaju objekti po najvišim evropskim standardima.

Dom na Karaburmi otvorili ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je ocenio da su uslovi za 111 korisnika kojima je potrebna pomoć sada odlični.

Ministar Đorđević je podsetio da je politika Vlade i ministarstva na čijem je čelu da rekonstruišu sve objekte za smeštaj odraslih, ali i dece. Kazao je da je u ovaj objekat uloženo 150 miliona dinara, da je to radila Kancelarija za javna ulaganja, a "mi smo dodali 23 miliona za opremu, krevete i dušeke". On je kazao i da je u planu obnova objekata u unutrašnjosti, u Somboru, Vrbasu, na jugu Srbije.

– Svi naši korisnici, pogotovo oni najstariji, zaslužuju najbolje moguće uslove – poručio je.

Ðorđević je na pitanje o isplati dečjih i roditeljskih dodataka kazao da sve ide po planu, te da isplate idu od 20. do 25. u mesecu.


PROČITAJTE I OVO

NAĐENA MONIKINA KOSA Malčanski berberin u obruču u selu Orešac! Čeka se hapšenje!

DECA RAĐAJU DECU Tinejdžerke, poslušajte ove savete ginekologa (VIDEO)

DANAS PADAJU SVE TAJNE UBISTVA PEVAČICE Svedoci brat, snaja, sin Uroš i roditelji!

TERZA ŽENI SINA Pogledajte Crnogorsku – snajku direktora Zvezde


– Sve se isplaćuje, danas je urađena i poslednja isplata i svi su dobili novac – naveo je.

Na pitanje zašto su izmene zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom odložene za sledeću godinu, rekao je da se odvaja novih 200 miliona evra za mere koje podstiču rađanje dece, te da će se u skladu sa tim planovima ići na izmene i dopune zakona. Ðorđević je kazao i da je njegov predlog da se, kada je reč o osobama sa invaliditetom, osnuje transparentan registar pri Inspektoratu rada.

– Tamo gde se dokaže da postoji diskriminacija osoba sa invaliditetom da osnujemo transparentan registar, da svako ko je kršio zakon i diskriminisao osobe sa invaliditetom bude u tom registru – naveo je ministar.

Dodao je da se izrada socijalnih karata očekuje sledeće godine i da na transparentan način bude deljen novac ubuduće, "kako bismo skinuli sumnju da neko ko nema pravo nešto dobija".

– To će biti dodatni impuls lokalnim samoupravama koje će imati socijalnu kartu svojih lokalnih samouprava i uz naš podsticaj da daju neke nove privilegije – kazao je Ðorđević.

Nove mere očekuju i hranitelje i hraniteljske porodice, kaže ministar, dok za novo odlaganje uvođenja platnih razreda kaže da nije u njegovoj nadležnosti, već Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

– Ali, najbitnije su nam medicinske sestre i medicinsko osoblje koje dosad u sistemu socijalne zaštite nije bilo prepoznato na pravi način. To će sigurno biti i počeće da funkcioniše u jednom trenutku – rekao je Ðorđević i dodao da je ove godine povećanje plata i da se na taj način uspostavlja ravnopravnost.

Gradonačelnik Radojičićje rekao da je za Grtad znalajno da je Dom na Karaburmi završen za godinu dana, da su standardi na visokom nivou, a da je posebno dobro opremljena intenzivna nega gde su najteže ugroženi korisnici koji iziskuju najveću pažnju.

– Osoblje ovde radi odgovoran i težak posao i ja im odajem priznanje – kazao je Radojičić.

Podsetio je da Beograd ima 400 hiljada penzionera, a da se sledeće godine za njih planiraju još 2 kluba, uz postojeća 32.

– Želimo da imamo što je moguće više ovakvih objekata da penzioneri i oni kojima je pomoć neophodna imaju gde da provode vreme. Grad je opredelio 4,9 milijardi dinara Sekretarijatu za socijalna davanja – naveo je Radojičić.

Upitan da li je zadovoljan subvencijama, s obzirom da novosadska lokalna uprava omogućava besplatne vrtiće za decu, rekao je da mu je jedna od ideja kada je preuzeo dužnost bila da Beograd bude zdraviji i bolje prilagođen deci.

– To su teški zadaci i pitanje je vizije. Ali mislim da svi zajedno možemo da nađemo konsenzus. Grad treba da učini sve što je moguće da dostigne taj nivo da vrtići budu besplatni – zaključio je gradonačelnik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter