Izvor: Tanjug
14.08.2020 u 11:56
0

RADOJIČIĆ: Ove godine višestruko povećana površina na kojoj se uništava ambrozija!

Ove godine višestruko je povećana površina na kojoj se sprovodi monitoring i uništavanje ambrozije na teritoriji Beograda, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić i dodaje da je plan da u roku od dve do tri godine monitoring „pokriva“ površinu od 10.000 hektara.

On je naveo da je prošle godine monitoring rađen na skoro 370 hektara, dok je ove godine na 2.000, što je skoro šest puta više, te da je uništavanje hemijskim sredstvima ove godine sprovedeno na 130 hektara, saopštila je Gradska uprava.

Gradonačelnik Beograda kaže da je do sada 370 hektara ambrozije uništeno košenjem na gradskim neuređenim površinama i da JKP „Zelenilo – Beograd“ radi uništavanje ambrozije na oko 3.000 hektara, kao i da su sada uključene i prigradske opštine.

„Ovo nije problem koji je moguće rešiti za godinu dana i ne možemo da obećamo sugrađanima da već ove godine očekuju drastično poboljšanje, ali je važno da svake godine napredujemo i na kraju dostignemo cilj, svođenje pojave ove biljke na minimalnu meru“, ističe Radojičić.

OVO MORATE ZNATI

CRNA GORA OTVARA GRANICE SA SRBIJOM! Evo šta će putnicima najverovatnije biti POTREBNO ZA ULAZAK

DOBRE VESTI ZA UGOSTITELJE: Od narednog vikenda verovatno produžen rad

DOSIJE JAHORINA Ovo su pohapšeni „škaljarci“ radili u šteku na olimpijskoj lepotici

Politika: Unesko se ogradio od Rakića

Naveo je i da je saradnja sa Biološkim fakultetom po tom pitanju veoma značajna i da uvedene mere već sada daju rezultate.

„Ako uporedimo prvih 12 dana avgusta ove i prošle godine, merenja su pokazala da je na istom mernom mestu prošle godine bilo 438 čestica, a ove svega 98. Prošle godine smo imali pet dana u kojima je koncentracija čestica prelazila dozvoljenu granicu, a ove samo jedan“, ukazao je Radojičić.

Ove godine formiran je i Centar za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju ambrozije na teritoriji grada, čiji je naredni sastanak početkom septembra, kada se očekuje i svojevrstan „pik“ cvetanja ambrozije, naglasio je Radojičić.

Dodao je da je Novi Beograd jedan od delova grada gde je definisana veća koncetracija ambrozije i da je potrebno da i građani daju svoj doprinos, tako što će uništiti ambroziju u svom dvorištu.

„Tamo gde ne mogu to da učine, treba takve površine da prijave Beokomu ili gradskom Sekretarijatu za zdravstvo“, podsetio je Radojičić.

Kada je reč o suzbijanju komaraca na teritorji prestonice, Radojičić je istakao da je samo u toku jučerašnjeg dana zaprašeno oko 6.000 hektara i da je od kraja jula zaprašeno oko 36.000 hektara, što je, kako kaže, i dalo rezultate.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter