Izvor: Happy BSC
26.02.2024 u 09:42
0

BRNABIĆ NA INVESTICIONOM SAMITU U LONDONU: Najpre susret sa Kameronom

Investicioni samit prvi put je pre tačno deceniju okupio sve premijere Zapadnog Balkana na jednom mestu

Na Investicionom samitu u Londonu Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić koja pored učešća na samitu ima niz bilateralnih susreta sa međunarodnim zvaničnicima, prenosi RTS.

Investicioni samit prvi put je pre tačno deceniju okupio sve premijere Zapadnog Balkana na jednom mestu. Lideri regiona i danas u Londonu na istom zadatku – da se predstave potencijalnim investitorima, koji osim pojedinačnih projekata država, žele da vide planove za regionalnu saradnju. Događaj će ujedno pokazati i da li je region, uprkos političkim razlikama, spreman da zajedno nastupa na polju ekonomije.

Samit počinje susretom britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona sa liderima regiona i zajedničkom sesijom svih učesnika, a potom slede odvojeni sastanci. Među njima je i susret premijerke sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno Baso sa kojom se Ana Brnabić i prošle godine videla u Londonu.

Tada je Srbiji odobreno 80 miliona evra kredita za izgradnju naučno-tehnoloških parkova i Bio4 kampusa što je Reno Baso istakla kao prioritet institucije na čijem je čelu. Jedna od glavnih oblasti saradnje je zelena energija i zelena tranzicija u okviru koje se finansiraju brojni projekti u Srbiji.

Prošla godina bila je rekordna – Evropska banka za obnovu i razvoj uložila je 846 miliona evra u Srbiju, 200 miliona više nego godinu ranije. Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj osnovana je 1991. godine u Londonu kako bi pomogla nekadašnjim socijalističkim republikama prelazak na tržišnu privredu.

Na sajtu navode da je Zapadni Balkan za njih region od prioriteta u koji je za više od tri decenije uloženo 18 milijardi evra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter