Izvor: Happy BSC
15.01.2022 u 18:32
0

ADVOKAT ZA IMIGRACIONO PRAVO, BOŽA NEDIĆ, GOVORIO JE ZA TELEMASTER: Priželjkujem da sud presudi u Novakovu korist

Gost Telemastera Boža Nedić, advokat, stručnjak za imigraciono pravo, komentariše o večerašnjem sudskom postupku protiv najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića.

Ono što znamo da su Đokovićevi advokati se danas izborili da na suđenju bude tročlano veće, a ne samo jedan glavni sudija, Novaku će biti suđeno pred Federalnim sudoma Australije, zašto to Novaku više odgovara? Da li bi se suštinski proces skratio i na vreme bi se znala ta konačna odluka?

– Nije neuobičajeno, odnosno sud ima ovlašćenjen da čak i kada je u redovnom popstupku predviđeno da sudu sudija pojedinac pre svega zbog značaja i kompleksnosti predmeta, ali i nekih drugih razloga da odluči da o predmeru rešava veće, to je takozvani full kord sastav veće od troje sudija. Ja se ne bih upuštatao u to da li je to za Đokovića bolje ili ne, jeliki su značaji zbog ovog predmeta, a drugi vrlo logičan i pragmatičan razlog je da ipak se ipak sa pojedinca. jednog sudije skine ogromni medijski pritisak, ali i psihološki. Ono što je interesantno i što  znamo sa zvaničnog australiskog sajta suda da će jedan od ove trojice sudija, sudija biti i predsednik suda, sudija Altsonf –  rekao je advokat Nedić.

Da li u tom slučaju političari imaju pravo žalbe, da li bi se time proces konačno skratio i da li bi onda znali da li Đoković u ponedeljak može na teren ili ne?

– U jednu ruku da, ali usuštini ne, evo objasniću, na bilo kakvu odluku ovog veća Federalnog suda Australije postoji mogućnost traženja dozvole za žalbu takoznali leave to appeal dakle strana koja izgubi, ona koja ne bude zadovoljna ovom odlukom mora tražite od sledećeg Višeg suda ima 28 dana traži dozvolu da se žali, ta dozvola se daje u relativno retkim situacijama kada visoki sud iz navoda zahteva dozvole može da zaključi da je došlo do eventulne povrede primene prava – rekao je advokat Nedić.

Šta znamo o sudijama koje će večeras suditi u takozvanom slučaju Đoković?

– Jedan od sudija je predsednik suda, sudija Lesli  Altsof, on je predsednik suda od 2013. godine, sudija O Kalahan je sudija Federalnog suda Australije od 2017. godine, svi su oni bili istaknuti pravnici, advokati ili tužioci, u anglosaksonskom sistemu sudija biva imenovan na kraju, na vrhuncu svoje karijere, tako da bilo ko od sudija da je određen da sudi u ovom predmetu zaista možemo imati apsolutno poverenje, oni će biti potpuno nezavisni, nepristrasni i objektivni u svojoj odluci – rekao je advokat Nedić.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja Australije su u zvaničnoj dokumentaciji koju su dosatvili sudu rekli da Novak Đoković ne predstavlja opasnost po državu i šta je pravi razlok ukidanja vize Đokoviću? Dok je ranije Ministar  Hok izjavio da je on ipak opasnost za državu i zato ukida vizu!

– Jedan od osnova na koji Ministar može da se pozove prilikom korišćenja tog svog diskrecionog prava da bilo kom licu otkaže boravak u Australiji i da naloži deportaciju je javni interes. Minisatr se ne poziva samo na ugrožavanja javnog zdravlja nego se pribojava antivakserskih pokreta ili mogućih sukoba i demostracija. Advokati Novaka Đokovića bi trebali da se usmere na to da je Ministar imao neku predrasudu od ranije protiv Novaka, da je oduka nerazumna i da je ni jedan raniji Ministar ne bi doneo i eventualno zašto se čekalo od ponedeljka  u 18h do petak, pravno gledano ova odluka ako bi se napadao Ministar su relativno uski – rekao je advokat Nedić.

Novak je vraćen u hotel za migrante jel mu je Minisatr opet ukinuo važeću vizu. Mora li u tom pravnom smislu, Novak da boravi u imigracionom hotelu?

– Aposlutno nemora. Imigracioni pritvor se po pravilu određuje licima za koje se ne zna adresa ili opasnost od bekstva, opasnost da mogu ponoviti krivično dela, uticati na svedoke, itd.. Ovde ni jedan od tih razloga ne stoji, raspored Novaka Đokovića se zna bukvalno iz minuta u minut, advokati su dali garancije, čak je i država Srbija dala garancije, tako da u pravnom smislu po prvnim osnovama nema zašto da bude u imigracionom hotelu, ta mera je nepotreba – rekao je advokat Nedić.

Da li država Austarliuja ima pravo da odluči da u zemlju uđu samo vakcinisani? I kakav ishod očekujete večeras?

– Ovo što priželjkujem je naravno da sud presudi u korist Novaka Đokovića. Ne bih se usudio da prognoziram šta očekujem, Austarlija je suverena država i ona ima pravo da propisuje uslove za ulazak stranaca u svoju zemlju, ima pravo.  Tročlano veće koje će doneti odlukuu slučaju Novaka će biti fer i korektno i ja veruujem u pravičnu odluku sada – rekao je advokat Nedić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter