Izvor:
02.10.2016 u 19:15
0

ALARMANTNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Vazduh u Srbiji je PREKOMERNO ZAGAĐEN!

Prema izveštaju nadležnih institucija u Beogradu, Boru, Užicu i Pančevu vazduh je prošle godine bio prekomerno zagađen, dok je više od 80 odsto stanovnika Srbije imalo kvalitet vazduha koji je trebalo poboljšati, upozorili su danas Zeleni Srbije.

Zagađenost vazduha izduvnim gasovima iz motornih vozila je naročito velika u Beogradu, a najveći izvori zagađenja vazduha u Srbiji su energetika, industrija, saobraćaj i poljopriveda.

Zbog toga, Zeleni Srbije ohrabruju Vladu da počne sa sprovođenjem principa zelene ekonomije uvođenjem novih tehnologija, započinjanjem zelene industrijske transformacije, upotrebom ekoloških vozila i da kroz energetski preobražaj zasnovan na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, podigne ekonomsku moć države, kvalitet životne sredine i zdravlje građana.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, na osnovu Izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, Zeleni Srbije ukazuju na alarmantan podatak da preko 90 odsto ljudi u svetu živi u mestima gde je kvalitet vazduha ozbiljno narušen zagađenjem koje prelazi granične vrednosti.

Zagađen vazduh je drugi po redu uzrok prevremenih smrti u Evropi.

Najviše koncetracije štetnih gasova i suspendovanih čestica daju termoelektrane i toplane koje kao gorivo koriste lignit, ugalj jako lošeg kvaliteta.

Takođe, upozoravaju da je zagađenje vazduha značajan uzrok brojnih zdravstvenih rizika i oboljenja (respiratornih, kardiovaskularnih, imunoloških, neuroloških), kao i da doprinosi oštećenju ozonskog omotača, pojavi kiselih kiša i klimatskim promenama.

Loša zdravstvena situacija donosi velike ekonomske i budžetske gubitke. Studije su pokazale da se zbog zagađenja vazduha povećava broj infarkta, moždanog udara i rak pluća.

Zeleni Srbije apeluju na nadležne institucije da preduzmu mere kako bi se kvalitet vazduha poboljšao i smanjio broj obolelih i umrlih.

Jedan od koraka jeste uspostavljanje kvalitetnog monitoringa vazduha, koji će omogućiti pravovremeno reagovanje u slučaju akcidenata, ali kažu da to nije dovoljno i da se zato mora raditi na otklanjanju faktora zagađenja, ističe se u saopštenju.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter