Izvor: BSC Happy
18.11.2023 u 16:07
0

ANKETA PORTALA HAPPYBSC: Znate li šta je bašibozuk

Nakon što je u Srbiju vraćeno umetničko delo slika čuvenog slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, jer ju je Muzej grada Beograda , uz podršku države, i inicijativu predsednika Aleksandra Vučića kao i Ministarstva finansija kupio na aukciji u londonskom Sodebiju. U javnosti se pored velikog intersovanja za ovu sliku, pojavilo i pitanje šta je to bašibozuk.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Ovaj granični prelaz produžio je radno vreme do kraja januara!

Vojnik neredovne turske vojske naziva se bašibozuk. Inače bašibozuk je i reč za turskog plaćenog vojnika. On je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske vojske.Sastavljenе od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca, Kurda i Roma-muslimana. Ove jedinice su bile poznate po nedostatku discipline, pljački i brutalnosti.

Iako je turska vojska uvek bila sastavljena i od bašibozuka pored regularnih vojnika, pritisak na osmanski feudalni sistem, uzrokovan uglavnom širenjem imperije je zahtevao veće oslanjanje na neregularne snage. Država ih je naoružavala i održavala, ali nisu primali platu, već su živeli od pljačke, i nisu nosili uniforme niti neke oznake. Usled nedostatka discipline, nisu bili sposobni za preduzimanje većih vojnih operacija. Usled nepredvidivosti i nediscipline, povremeno su redovne turske snage morale nasilno da ih razoružavaju. Međutim, bašibozuci su često bili korisni u izviđačkim misijama.

Sve to navelo je bašibozuke da pljačkaju, što je dovelo do nemogućnosti predviđanja njihovih pokreta.  Zbog svega toga pojam bašibozuk je počeo je da se koristi i u značenju upornog i okrtunog pljačkaša.

Iako se u poslednje vreme turcizmi polako izbacuju iz upotrebe na našim prostorima, veliki broj istih ipak se je pirustan u našem jeziku. Bašibozuk možda nije toliko čest na našim prostorima, ali kako ne postoji adekvatna srpska reč koja bi ga zamenila, bitno je znati njegovo značenje. Pitali smo naše sugrašane da li znaju značenje ove reči, koliko im je poznata pogledajet u anketi HAPPYBSC Portala

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter