Izvor: Tanjug
04.08.2021 u 14:33
0

ANTIĆ: Prava Srba u regionu nikad nisu bila na nižem nivou

Prava Srba u regionu za poslednjih 10 i više godina nisu bila na nižem nivou, izjavio je danas predsednik udruženja Napredni klub Čedomir Antić, koji je zatražio od zemlja u kojima žive Srbi da poštuju zakone i ustav, a od velikih sila da konačno ostave na miru Balkan i balkanske narode.

VAŽNO:

ISPOVESTI IZ KOLONE PROTERIVANJA U „OLUJI“ SAMO NA HAPPY TELEVIZIJI: Vršili su ritualna ubistva – stavljali su automobilske gume na leševe, pa ih PALILI!

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI LAZANSKOG: Srbija je izgubila velikog čoveka – hvala mu za sve!

MILOMIR MARIĆ SA GOSTIMA O SEĆANJIMA NA LAZANSKOG: Bio je šarmantni profesionalac – svi su ga voleli, čak i oni koji su mu zamerali!

PODSETIMO SE ŠTA JE LAZANSKI GOVORIO U NAŠOJ EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“!

Antić je, predstavljajući Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu koji Napredni klub sastavlja već 13 godina, rekao da je tokom druge polovine 2020. i 2021. došlo do daljeg opadanja političkih prava srpskog naroda u regionu.

„Za poslednjih 13 godina nismo imali goru situaciju i zato je izveštaj tamniji a ako bude nastavljen ovakav trend imaćemo izveštaj sa potpuno crnim koricama“, rekao je Antić i pozvao institucije Srbije da se više angažuju na zaštiti prava Srba i da se za njih izdvoje višestrko novca, i formiraju dodatni fondovi.

Na skupu, na kojem je ocenjeno da je jedino položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji dobar, Antić je naveo da se početkom 2020. godine činilo da „ide bolje za Srbe“, ali se, kako kaže, već krajem prošle i početkom ove godine pokazalo da postoje snage, ne samo na Balkanu već i Kvinte, koje vode prikriveni ali očigledni rat protiv prava srpskih građana.

Podsetio je da su u Crnoj Gori nakon velikog uspeha protesta zbog Zakona o verskim zajednicama na izborima pobedile opozicione stranke ali da zahtevi za uspostavom ustavom propisane ravnopravnosti srpskog naroda, nisu ispunjeni.

Antić je dodao da su velike sile učinile sve da srpske sranke ne budu deo vlasti.

Napredni klub naglašava da se Vlada Crne Gore ne samo što je izbegavala da rešava odnose sa SPC mešala i u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog. Osporena su, kako kažu, i kolektivna prava srpskog naroda, posebno Zakon o državljanstvu.

Antić dodaje i da je crnogorski ministar Vladimir Leposavić koji je imao 11 godina u vreme Srebrenice smenjen jer nije rekao „rečenicu koju su inkvizitori želeli da čuju“.

U BiH je nastavljeno razvlašicvanje RS, posebno problematične su bile manipulacije sa CIK, pokušajima oduzimanja nadleznosti u prosveti i pravosuđu te nametanja Zaona o kažnjavnju negiranju genocida, rekao je on i podsetio da je novi visoki predstavnik izbaran mimo aneksa 10 a da je bivši nemetnuo sporni Zakon.

Naglasio je da srpski narod nikada od avgusta 1995. godine nije delovao ofanzivno, vec 26 godina iskljucivo reaktivno.

Predstavnik Naprednog kluba Igor Vuković rekao je da se očekuje da će popis stanovništva pokazati da je Srba u Hrvartskoj za oko 20.000 manje nego 2011. godine kada ih je bilo 186.663. Stvari se nisu promenile na bolje, ćirilica je izjednačena sa agresorskim pismom, a 50 odsto zločina iz mržnje u Hrvatskoj je nad Srbima iako ih ima manje od pet dosto, rekao je on.

Vuković je rekao da je na KiM povećan broj incidenata nad Srbima.

U 2020. ih je bilo 80, u prvoj polovini 2012. više od 70. rekao je on i ocenio da bi bilo dobro da srpski narod izađe na popis, koji će biti takođe uskoro, kako bi se kreirala politika.

U Sloveniji, prema rečima Romana Jevića, status srpske zajednice nije regulasan ni tri decenije od osamostaljenja. Slično je i u Albaniji ali, dodaju, tamo ne smeju da nose ni svoja imena.

Tođer Branislav kaže da je u Severnoj Makedoniji i dalje otvoreno pitanje statusa SPC, Srbi u novoj vladi nemaju predstavnika, izgubili su i mesto zamenika ministra, tako da su im prava umanjena.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter