Izvor:
10.10.2016 u 20:31
0

BEOGRADU POTREBNO JOŠ JEDNO PORODILIŠTE: Bebe će se rađati na Novom Beogradu

Beograd će u skorijoj budućnosti morati da dobije još jedno porodilište, i to na Novom Beogradu.

Četiri porodilišta u Beogradu nalaze se u starom delu grada, dok se samo jedno nalazi u Zemunu, ali je relativno malo. Na Novom Beogradu, osim privatnih medicinskih ustanova, ne postoji ginekološko-akušerska klinika u kojoj majke mogu da donesu bebe na svet.

U Beogradu živi 1,7 miliona stanovnika, od toga oko 250.000 je Novobeograđana. Tako majke sa Novog Beograda da bi se porodile moraju da pređu neki od mostova, na kojima su često velike gužve i dugo se čeka.

GAK "Narodni front" i Klinika za ginekologiju i akušerstvo u sastavu KCS najveća su porodilišta u Srbiji i u svakom od njih se godišnje rodi oko 7.000 beba.

Pod krovom "Narodnog fronta" ne postoji ništa što se ne radi svuda u svetu i upravo zato njima gravitiraju ostala porodilišta. Ipak, veliki problem predstavlja nedostatak prostora.

Nama je potrebno više prostora. Trenutno bolnica ima 15.000 kvadratnih metara, sastoji se od 10 različitih objekata koji su spajani i prespajani. Veliki problem predstavlja i parking, jer imamo samo šest parking mesta. Jako je teško da se priđe kad je gužva. Svojim kapacitetom i onim što radimo jednostavno smo prerasli ovaj prostor. Zgrada nije namenski građena da bude porodilište. Ranije su postojale različite ideje da li treba preseliti "Narodni front" ili ne, ali se odustajalo zbog finansijskih razloga objašnjava prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front".

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS radi čak pet odeljenja koja hospitalizuju trudnice, pretežno u patološkim trudnoćama koje su ne samo iz Beograda, već iz svih krajeva Srbije, pa i regiona. Direktor, prof. dr Aleksandar Stefanović slaže se da bi bilo dobro imati još jedno porodilište na Novom Beogradu.

Ipak, to je stvar Ministarstva zdravlja i države da procene – kaže Stefanović.

Prošle godine 2.183 novorođenčadi zaplakalo je u KBC "Dragiša Mišović".

– Tokom bombardovanja zgrada je bila uništena. Deset godina nakon toga bolnica je kompletno renovirana od temelja do krova i opremljena po najvišim evropskim standardima – kaže dr Ilija Golubović, upravnik bolnice.

KBC "Zvezdara" je četvrto porodilište po broju porođaja u Srbiji, gde se godišnje rodi oko 2.500 beba.

Naša Bolnica za ginekologiju je sekundarna zdravstvena ustanova, a porodilište raspolaže sa 50 postelja za majke i 52 za bebe. Po svetskim standardima, to je optimalni kapacitet. Bebe su od prvih trenutaka uz majku, ako to dozvoljava zdravstveno stanje i majke i bebe – objašnjava v. d. direktora KBC "Zvezdara", prof. dr Petar Svorcan.

Da li bi još jedno porodilište u Beogradu resteretilo preopterećena beogradska porodilišta, Svorcan kaže da je pitanje za ozbiljnu sistemsku analizu.

Porodilište u Zemunu je relativno malo, tu se godišnje rodi oko 1.500 beba.

Blic
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter