Izvor: pink.rs
14.11.2020 u 11:04
0

BOLNICA SVETI SAVA UŠLA U KOVID SISTEM: Kapaciteti pri kraju!

Kapaciteti bolnice se ubrzano pune

INTERESOVAĆE VAS

DANAS SU SVETI VRAČI, ZAŠTITNICI LEKARA: Jednu stvar je potrebno da uradite za BLAGOSTANJE I SREĆU

SVE GORE I GORE: U Prokuplju gužva za testiranje

OSMANI SE ŽALI: EU tretira Srbiju kao razmaženo dete

U beogradskoj specijalnoj bolnici “Sveti Sava“, koja je od petka u kovid sistemu, na lečenju je 27 obolelih od kovida-19, od kojih je dvoje na respiratoru, saopšteno je iz te bolnice.

Koordinator kovid odeljenja u toj zdravstvenoj ustanovi Pavle Petrović rekao je da ta bolnica od ranije ima kovid pacijente s moždanim udarom, a da je od petka pre podne na kovid odeljenje primljeno 15-16 pacijenata.

– Reč je uglavnom o teškim, nepokretnim bolesnicima koje smo pre tri nedelje prevodili u druge kovid centre, ali smo ih zbog sve većeg broja zaraženih u kovid bolnicama, vratili kod nas, jer je takve pacijente teško negovati u drugim ustanovama – rekao je Petrović.

On je kazao da je kapacitet kovid odeljenja 60 mesta i da će, ako se nastavi trenutna dinamika prijema, sva mesta biti popunjena do sutra uveče ili najkasnije do ponedeljka ujutro.

– Stižu bolesnici koji i nemaju disfunkciju nervnog sistema ni svež moždani udar, ali imaju kovid oboljenje i moraju da budu primljeni kod nas – kazao je Petrović.

„Sveti Sava“sad funkcioniše i kao kovid i kao nekovid bolnica

Dodao je da bolnica ima dovoljno obučenih lekara, i da iako funkciniše i kao kovid i kao nekovid bolnica, uspeva da premosti taj problem. Petrović je kazao da je bilo zaražavanja među medicinskim osobljem i da svaki dan ima “ispadanja“ iz sistema, ali da je zaražavanje svedeno na minimum.

PROČITAJTE JOŠ…

NOĆ U GRADU: Više intervencija zbog SAOBRAĆAJKI

TRAMP NAJAVIO: Vakcina uskoro stiže

STANJE NA PUTEVIMA: Jutro sveže, magla otežava vidljivost

On je kazao da su lekari i medicinsko osoblje pod velikim pritiskom i stresom još od prvog talasa kada su, istakao je, bili jedina ustanova u Srbiji i regionu koja je radila mehaničku ekstrakciju tromba kao najnoviju proceduru lečenja akutnog moždanog udara.

– Naročito su pod pritiskom anesteziolozi, ali i drugi specijalisti – neurolozi, internisti i radiolozi. Moramo da zbrinemo i kovid i nekovid bolesnike, veliki je pritisak na zdravstvene radnike u svim bolnicama i zato apelujem na građane da maksimalno koriste zaštitu – rekao je Petrović.

On je kazao da korona virus ostavlja posledice na sve organske sisteme, a ne samo na imuni i respiratorni, koji se najčešće spominju.

– Počinje kao infekcija virusom, ali se aktivira ‘kaskada’ koja potpuno promeni imuni odgovor obolelog, tako da neko može dobiti infarkt miokarda, neko moždani udar, bolest može imati posledice i na stanje svesti – pojasnio je Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ZAPRATITE NAS I NA NAŠIM ZVANIČNIM STRANICAMA:

na Instagramu parovi9_officialhappy.tv.rs.

na Facebook   Happy TVHappy PortalParovi – Reality ShowParovi 9 – Reality show, i grupa Parovi Reality Show Official

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter