Izvor:
28.02.2017 u 14:12
0

„ČUVARI KOVERATA“ KRIVI ZA SKANDAL NA DODELI OSKARA! (VIDEO)

Jedna od mera bezbednosti podataka o dobitnicima nagrada Američke filmske akademije jeste da su dve osobe u obavezi da zapamte imena svih dobitnika po kategorijama.

Za zabunu koja je obeležila 89. dodelu Oskara, kada su Voren Biti i Fej Danavej za najbolji film proglasili „La la lend” umesto „Mesečine”, jedino mogu da budu krivi „čuvari” koverata u kojima su na karticama ispisana imena pobednika. Reč je o takozvanim osobama od poverenja, predstavnicima američke kompanije „Pricewaterhouse Coopers” (PwC), koja je zadužena za brojanje glasova članova akademije, njihovu obradu i sabiranje, ispisivanje imena na karticama i pečaćenje koverata. Ti „čuvari” koverata odgovaraju za sve koverte, označava ih po kategorijama i u prisustvu inspicijenta dodele Oskara iza bine predaju osobi koja Oskara uručuje.

Kompanija „PwC” se izvinila i saopštila da je došlo do predaje pogrešne koverte i da im to nije bila namera. Ona je ove godine, 83. put, za Američku filmsku akademije, brojala glasove za dodelu Oskara. Procesom prebrojavanja glasova rukovode dva predstavnika ove firme (ovog februara to su bili Marta Ruiz i Brajan Kalinan), i njih dvoje su jedini na svetu koji znaju imena dobitnika Oskara pre ceremonije dodele i otvaranja koverata.

Kao deo mera predostrožnosti, pripremaju se dva identična seta koverata, u kojima se nalaze imena dobitnika koje dvoje rukovodilaca procesom glasanja, uz obezbeđenje, odvojenim i tajnim rutama donose do „Dolbi” teatra, u kojem se održava dodela Oskara
Proces brojanja glasova za Oskara je bio isti kao i prošle godine i do sada nikada nije bilo „curenja informacija” o dobitnicima. Pre koju godinu, pored glasačkih listića u fizičkom obliku, koji se dostavljaju članovima akademije, na zahtev glasača šalju se i elektronski formulari. Glasač na svom kompjuteru glasa i šalje formular nazad „PwC” kompaniji, koja te glasove čuva na nekoliko servera da ne bi došlo do hakerskog napada i prisedinjuje ih ostalim glasovima.

Kako bi postigli sve ove ciljeve, brojači glasova za akademiju rade na tajnoj lokaciji. Kako bi se osigurao najviši nivo tačnosti i pouzdanosti procesa glasanja, svaki glas se na kraju dodatno prebrojava.

Glasački listići za finalno glasanje poslati su ove godine na adrese 6.687 članova akademije sa pravom glasa. Kada su svi koji su hteli glasali, rukovodioci procesa glasanja zbrojali su glasove i ispisali kartice sa imenima dobitnika, stavili ih u koverte i zapečatili ih.

Kao deo mera predostrožnosti, pripremaju se dva identična seta koverata, u kojima se nalaze imena dobitnika koje dvoje rukovodilaca procesom glasanja, uz obezbeđenje, odvojenim i tajnim rutama donose do „Dolbi” teatra, u kojem se održava dodela Oskara. Upravo tu je pogrešio jedan od „čuvara” jer je neupotrebljeni koverat za glavnu žensku ulogu dao Vorenu Bitiju i Fej Danavej. Kad je već video da nije dobio pravi koverat, Biti je to trebalo i da kaže javno.

Inače, kao još jedna mera bezbednosti je i ta da su čuvari koverata u obavezi i da zapamte imena svih dobitnika po kategorijama.

Prema raspoloživim podacima kompanije „PwC”, u proteklih 82 godine prebrojano je više od pola miliona glasačkih listića, i upotrebljeno više od 3.000 koverata sa imenima dobitnika Oskara. Tokom celokupnog glasanja za jednu dodelu Oskara, tim zaposlenih u „PwC” utroši oko 1.700 sati rada, sedam dana je potrebno da bi se prebrojali glasovi za sve nominacije, a tri dana se broje finalni glasovi koji rezultiraju imenima autora i dela koji bivaju nagrađeni poznatom pozlaćenom statuetom.

Potrčali na scenu, ali bilo je kasno

Poreski savetnik Marta Ruiz i Brajan Kalinan, predsednik američkog odbora firme „PwC”, samo nekoliko dana pred dodelu Oskara rekli su za „Hafington post” da ne znaju koja je tačno procedura ukoliko se desi da bude proglašen pogrešan pobednik u bilo kojoj kategoriji, jer se tako nešto nije dogodilo u istoriji dodele zlatne statuete dugoj 88 godina. Kada su preksinoć shvatili da je došlo do greške, potrčali su na scenu da to isprave – ali je bilo prekasno: već treći član ekipe „La la lenda” završavao je govor zahvalnosti.

Izvor: Politika
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter