Izvor: Tanjug
03.12.2021 u 12:40
0

DAČIĆ: Srbija aktivna u borbi protiv klimatskih promena i već godinama stimuliše energetsku tranziciju

Srbija je aktivna u borbi protiv klimatskih promena i već godinama stimuliše energetsku tranziciju, rekao je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na javnom slušanju o klimatskim promenama u parlamentu pozvao učesnike da budu konkretni, kao i da objasne građanima da smanjenje globalne temperature znači prelazak na nova goriva, nove izvore energije.

„Mislim da svako od vas je u stanju da teoretski priča o ovome satima. Ali ovde se postavlja konkretno pitanje: Kako da se obezbedi da globalno povećanje temperature ne bude veće od 1,5 stepeni? Hajde da odgovorimo na to pitanje. To je suština“, rekao je Dačić.

On je dodao da je za to potrebno da se, na primer, ukinu automobili na fosilna goriva, da se pređe sa uobičajenog načina grejanja na nešto drugo.

„Država jednim delom to finansira, a drugim delom građani. To će sve koštati. I ko će to da plati? I da li siromašne zemlje imaju odakle to da plate? Ja ću odmah da vam kažem – nemaju“, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da bi svako na pitanje da li se zalaže za zdravu životnu sredinu potvrdno odgovorio, ali je potom upitao: Ko je spreman da se odrekne automobila?

Predsednik skupštine je preneo glavne poruke se nedavnog samita o klimatskim promenama u Glazgovu da je ta borba postala apsolutna tema broj jedan u današnjem svetu, ne samo na međunarodnim konferencijama, već kao najvažniji deo nacionalnih politika.

„Srbija je aktivna u toj borbi ne samo na međnarodnoj sceni već i u našim nacionalnim okvirima, to vidimo kao obavezu prema nama i našim budućim generacijama, ali i kao obavezu prema onima koji nas okružuju i bore se na isti način da dođemo do zajedničkog cilja“, rekao je Dačić.

On je naveo da učešće Srbije u globalnom ugrožavanju klime nije veliko, ali ono ipak postoji.

„Nasa ekonomija već duze ima snažnu rastuću putanju, što znači da su i nase energetske potrebe sve veće, a samim tim raste i rizik od zagađenja. Zato već godinama raznim merama stimulišemo energetsku tranziciju i povećavamo kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora“, istakao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija ove godine napravile krupne pomake u doprinosu, pre svega kroz usvojanje Zakona o klimatskim promena i seta od četiri zakona iz oblasti energetike.

„Narodna skupština će i dalje raditi na unapređivanju regulatornog okvira i implementaciji zelene agende“, poručio je Dačić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter