Izvor:
18.12.2019 u 09:37
0

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MIGRANATA Srbija ga dočekuje sa uređenim sistemom prihvata

Međunarodni dan migranata koji se obeležava danas,18. decembara, Srbija dočekuje sa uređenim sistemom prihvata i upravljanja migracijama, navodi Komesarijat za izbeglice i migracije i ističe da je za human odnos prema migrantima Srbija u poslednjem izveštaju od Evropske komisije dobila pohvale.


EKSKLUZIVNA GOSTOVANJA "DOBRO JUTRO SRBIJO" KOJA SU UZDRMALA REGION

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA NA HAPPY TV Odluka o deci sa Malte u januaru

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ : Moramo da ulažemo u železnicu, putarine su sasvim realne! (FOTO)

IVICA DAČIĆ Na Kosovu se ne zna ko je gori, ne znam da li će Albanci ikada biti spremni! (FOTO)


Trenutno je u 17 prihvatnih i centara za azil kojima upravlja Komeserijat smešteno 4427 migranata, od kojih 807 dece.

Najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Bangladeša.

Srbija od početka migrantske krize 2015. godine, kada je kroz našu zemlju prošlo više od milion migranata, postupa odgovorno, organizovano i humano, maksimalno se trudeći da zadovolji standarde u oblasti prihvata, zbrinjavanja, smeštaja, pravne, socijalne i zdravstvene zaštite migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji, navode u Komeserijatu za izbeglice i migracije.

– Posebno se vodi računa o zaštiti ranjivih kategorija, žena, dece, maloletniika bez pratnje, starijih i bolesnih lica. Deci migrantima omogućen je pristup obaveznom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, dok jedan deo pohađa i srednje škole kao i školu za obrazovanje odraslih "Branko Pešić" u Beogradu, kažu u Komeserijatu.

Zapadnobalkanska migrantska ruta zvanično je zatvorena u martu 2016, međutim ona nije prestala da postoji. Migranti koji borave u Srbiji i dalje imaju samo jedan cilj, a to je da što pre stignu do jedne od zemalja Zapadne Evrope koje su njihovo krajnje željeno odredište, dodaju onu.

Komesarijat zahvaljuje na podršci svim državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave koje su pogođene povećanim brojem migranata, međunarodnim organizacijama i donatorima, pre svih Evropskoj uniji, implement partnerima, nevladinom sektoru, kao i onima koji su prepoznali potrebe i pomogli lokalnim zajednicama najviše pogođenim migrantskom krizom.

– Srbija je rešena u nameri da preuzme još aktivniju partnersku ulogu u rešavanju migrantskog pitanja, uz insistiranje da budemo deo jedinstvenog evropskog rešenja.

Komeserijat podseća da je usled raspada bivše SFRJ i konflikata koji su usledili devedesetih godina prošlog veka, došlo je do toga da u Srbiji utočište potraži više od 800.000 izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, koje Republika Srbija zbrinjava iz budžetskih i donatorskih sredstava.

– Migracije su izazov sa kojim se suočava cela međunarodna zajednica. Srbija može da bude ponosna na svoj human i civilizovan pristup ovom globalnom fenomenu, koji nije počeo juče i neće prestati sutra, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter