Izvor: rts
12.10.2023 u 07:08
0

DANAS POČINJE PRAVA JESEN: Slavimo Miholjdan – ne valja raditi po kući

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Miholjdan, praznik posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac još za života smatran je stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Prema narodnom verovanju, tek posle ovog praznika nastupa prava jesen.

RUSKI PLEMIĆ JEDVA UMAKAO BOLJŠEVICIMA,PA DOŠAO U SRBIJU: Njegov POTOMAK i dalje živi OVDE, evo ko je u pitanju

Miholjdan je posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku, rođenom u petom veku, u Korintu. Naziva se Otšelnikom zbog svojih čestih pustinjačkih usamljivanja.

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.

Činio je čudesa, pročuo se kao veliki podvižnik, pa su mnogi dolazili kod njega zbog blagoslova, isceljenja ili kakvog saveta korisnog za dušu.

Bežeći od slave, povlačio se još dublje u pustinjsku samoću, ali i tu su ljudi dolazili po pomoć. Upokojio se u 109. godini života.

U našem narodu veruje se da su ljudi, rođeni na ovaj dan, posebno nadareni, blagosloveni i srećni u životu. Miholjdan se slavi i kao krsna slava.

Danas se ne rade kućni poslovi, ali valja završavati sve spoljne poslove, koji ne mogu da čekaju zimu. Narod smatra da sa ovim praznikom nastupa prava jesen, ali kad su dani još topli, kao ove godine, ovo doba naziva se Miholjsko leto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter