Izvor: Alo.rs
17.10.2023 u 07:50
0

DANAS SE SLAVI SVETI STEFAN ŠTILJANOVIĆ: Bio je posljednji paštrovski knez

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas praznuju dan posvećen despotu Stefanu Štiljanoviću i njegovoj ženi Jeleni.

Stefana Štiljanović bio je poslednji knez paštrovski, dobrotvor i srpski svetitelj. Njegovo ime vezuje se za brojna plemenita dela i veliko junaštvo u borbi protiv Turaka.

Prilikom borbe za ugarski presto između kralja Ferdinanda i vojvode Zapolje, nalazi se na strani Ferdinanda. Od koga je kasnije dobio imanja u virovitičkoj županiji kao i grad Valpovo u kome je vladao.

SUTRA SLAVIMO NAJVAŽNIJI ŽENSKI PRAZNIK: Vernici smatraju da će BOGORODICA ispuniti sve želje izgovorene NA OVAJ NAČIN

Smatra se da je umro oko 1543. godine, a sahranjen je u manastiru Šišatovcu u Sremu.

Jelena Štiljanović bila je njegova supruga, a nosila je monaško ime Jelisaveta. Bila je srpska kneginja, crkva ju je uvrstila u red svetiteljki.

Posle njegove smrti pobegla je od Turaka u Nemačku. Kada je saznala da su pronađene mošti njenog muža, Jelena je došla u manastir Šišatovac da im se pokloni, gde je ostala i zamonašila se. Preminula je oko 1546. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter