Izvor: Novosti
08.10.2021 u 14:06
0

DIREKTOR RAS RADOŠ GAZDIĆ: Memorandum agencija Srbije i Bugarske je samo okvir za dalju saradnju u podršci malim i srednjim preduzećima!

Na Međunarodnom forumu o saradnji na Zlatiboru, Razvojna agencija Srbije, Razvojna agencija Republike Srpske i Agencija za mala i srednja preduzeća Republike Bugarske potpisale su memorandum u saradnji u podršci preduzetništva u ovim državama.

Direktor RAS Radoš Gazdić naveo je da je trgovinska razmena Srbije i Bugarske na nivou razmene sa Republikom Srpskom i da iznosi oko dve milijarde evra prometa godišnje.

– Memorandum agencija Srbije i Bugarske je samo okvir za dalju saradnju u podršci malim i srednjim preduzećima-istakao je Gazdić.

PROČITAJTE JOŠU Srbiji sutra oblačno i kišovito, mestimično sa snegom!

Direktor Agencije SME Bugarske Bojko Takov naglasio je da je memorandum samo mali korak na pravom putu.

– Imamo potencijala u svojim zemljama i udruženi možemo puno postići na razvoju malih I srednjih preduzeća-rekao je Takov.

Međunarodni forum o privrednoj saradnji organizuje se pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva i samo u toku prošle godine ,po rečima direktora Razvojne agencije Republike Srpske Marinka Ðukića, podržano je više od 200 preduzeća u Republici Srpskoj mehanizmima mreže.

– Srpske kompanije su do sada finansirale preko milijardu evra u Republiku Srpsku .Telekom Srbije platio je 642 miliona Telekomu Republike Srpske i preko 27 miliona je Hemofarm uložio u Republiku Srpsku, kao i mnoge druge kompanije. Sa Srbijom imamo najznačajniju trgovinsku razmenu I zato nam je izuzetno značajna saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije-naglasio je Ðukić.

Državni sekretar u ministarstvu privrede Milan LJušić ,koji je govorio na svečanom otvaranju Međunarodnog foruma o privrednoj saradnji,naveo je da Vlada Srbije kontinuirano u poslednjih 10 godina radi podršci preduzetništva i da je za započinjanje biznisa i povećanje broja zaposlenih u ovom sektoru uloženo 12 milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠEPIDEMIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Registrovana još 154 slučaja zaraze Kovidom 19

– Ove godine nastavljamo sa subvencionisanjem ovog sektora sa 2,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava što je rezultiralo investicijama oko 11 milijardi dinara- rekao je Ljušić.

On je naveo i da Ministarstvo privrede trenutno radi na Strategiji za razvoj malih i srednjih preduzeća kojom će se po prvi put obraditi i digitalizacija i zelena agenda.

Naveo je da srpska privreda beleži dobre rezultate zbog velikih ulaganja vlade, kako bi se ublažile posledice pandemije.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter