Izvor:
03.12.2019 u 15:40
0

DONACIJA OD 100.000 EVRA Niš dobio najmoderniju genetsku laboratoriju (FOTO, VIDEO)

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš danas je otvorena genetska laboratorija nazvana po Amerikancu Daglasu Doldu koji je tokom Prvog svetskog rata kao prvi čovek Crvenog krsta pomagao srpskoj vojsci i narodu.

Aparat Real Time PCR najnovije generacije, nabavljen za laboratoriju "Douglas Meriwether Dold" omogućiće genetska ispitivanja i dijagnostikovanje svih urođenih poremećaja poput urođene trombofilije, ali i kompletnu genetsku tipizaciju karcinoma.

Direktor Klinike Dragan Milić rekao je da će taj aparat široke primene, koja je donacija Evropske komande vojske SAD, biti na raspolaganju svim građanima i to kroz sistem džavnog zdravstva.

– Na taj način lečenje će biti preciznije i efikasnije – rekao je Milić i dodao da je vrednost te donacije 100.000 evra.

Milić je podsetio da je američka vojska KC donirala više od milion dolara u opremi, ali i više stotina hiljada dolara za rekonstrukciju škola, Specijalne bolnici u Toponici…

Donacija vojske SAD bila je, kako je dodao, usmerena ka najosetljivijim grupama, hroničnim psihijatrijskim pacijentima i štićenicima Instituta "Mara".

Laboratoriju je otvorio ambasador SAD u Srbiji Antoni Godfri koji je na srpskom izrazio zadovoljstvo što tokom prve posete Nišu ima priliku da otvori laboratoriju.

– SAD su ponosne što slave pet godina partnerestva i prijateljstva sa doktorom Milićem i niškim Kardiovaskularnim centrom koji pruža usluge od vitalnog značaja celoj južoj Srbiji i zahvaljujići kome ljudi žive duže i bolje – rekao je ambasador.

Godfri je dodao da je ponosan što su SAD sa američkom vojskom moge da doniraju 2018. mašinu za srece i pluća koja je skratila vereme čekanja za intervencije od životne važnosti.

– SAD se raduju nastavku saradnje, znamo da postoji potreba za laboratorijskom opremom za tipizaciju gena i tkiva u naporu da se bolesti otkriju u ranim fazama – rekao je ambasador i čestitao Miliću, ne samo na lečenju već i na osnivanju kluba Srpsko američkog prijateljstva koji je, "veliki podsetinik dugotrajnih bilateralnih odnosa SAD i Srbije, dužih od sto godina".

Dold, po kome laboratorija nosi ime, bio je student završne godine medicine na Kolumbija Univerzitetu. U najtežim trenucima raspada srpske države i povlačenja srpske vojske 1915. sprečio je stradanje civila i rušenje Niša hrabro zapretivši bugarskoj vojsci da će tada neutralna Amerika intervenisati ukoliko se zlodela počine.

Lečio je srpsku vojsku i narod od tada glavne pošasti – pegavog tifusa koji je odnosio desetine hiljada života. Za lečenje je koristio poseban prašak koji je stizao iz SAD, a zbog prekomene izložetnosti tom leku, koji je spasavao živote, postao je slep.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter