Izvor:
06.03.2017 u 00:37
0

GRAĐANI, OPREZ: Prevaranti švercuju lažne lekove putem interneta!

Građani, oprez! Upravo su se pojavili falsifikovani lekovi za rak, HIV, dijabetes i druge bolesti, koji se po nižim cenama nude teško bolesnim pacijentima na raznim sajtovima i Fejsbuku! Osim što ne leče te teške bolesti, oni mogu i da vas ubiju! Takvi lekovi već su uspeli da uđu u bolnice u Evropskoj uniji, zbog čega njihovi zvaničnici trenutno rade na tome da nađu način da zaštite svoje tržište.

Falsifikati se prave u betonskim mešalicama, u podrumima u Indiji, Kini, Pakistanu i Bangladešu. Preko Bliskog istoka dolaze u Srbiju završavajući na Kosovu i Metohiji, odakle svoj put nalaze ka Evropi. Ovo je ukratko upozorenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) jer su njihovi stručnjaci primetili da su organizovane kriminalne grupe, koje su dosad falsifikovale lekove za potenciju, sredstava za mršavljenje i steroide, prešli na ozbiljne lekove, koji su i najskuplji na tržištu!

Farmaceut Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za „Alo!” da su kriminalci počeli da falsifikuju lekove za životnougrožavajuće bolesti – kancer, HIV, dijabetes i druge, što je postalo alarmantno i apeluje na građane Srbije da ih nikako ne kupuju putem interneta i Fejsbuka.

U Srbiji je pojačan oprez zbog toga! Osim što lažni lekovi neće delovati na rak, HIV i dijabetes, pacijenti koji su ih popiju mogu umreti. Pojavljuje su preparati koji nisu kontrolisani. Mi ne znamo, čak i ako je falsifikator upotrebio aktivnu suspstancu koja leči te bolesti, u kojoj je to dozi. Takvi lekovi prave se u mešalicama za beton u podrumima Bangladeša, Indije, Kine i Pakistana. Dakle, nije kao u fabrici. Dešavalo se da u tabli od 10 tableta devet ne sadrži aktivnu susptancu, dok je u poslednjoj sva koncentracija! A to je letalna doza za čoveka. Krijumčare se preko Bliskog istoka, stižu do Srbije i odlaze na KiM, a odatle u Evropu – upozorava on.

Prema njegovim rečima, građani moraju da znaju da se citostatici i lekovi za HIV uglavnom dobijaju u bolnicama, te nikako ne bi trebalo da ih kupuju putem interenta.

Kriminalne grupe prešle su na vrlo skupe lekove za bolesti koje ugrožavaju živote jer su procenili da im je veća zarada od njih. Na sreću, još nismo imali slučajeve u Srbiji da su oboleli popili tako nešto, ali naše komšije se već uveliko bore s tim – Rumunija i Italija. Prijavljeni su slučajevi u bolnicama u EU, gde su se pojavili falsifikovani lekovi za HIV, rak i druge bolesti. Dosad smo u Srbiji primetili razne grupe na Fejsbuku, koje se brzo pojavljuju i nestaju, a nude takozvane insulinske penove za obolele od dijabetesa – ističe Zelić navodeći da građani mogu da budu sigurni da su popili pravi lek samo ako su ga kupili u apoteci, a na njemu je markica sa hologramom ALIMS-a.

Alo.rs
Foto: Uprava carina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter