Izvor: Kurir
01.05.2024 u 11:40
0

KAKO SE HRANITI U VREME PRAZNIKA: Uz roštilj obavezno mladi luk, a ova jela nikako

Prejedanje oko praznika može da izazove napetost i nadutost u stomaku, gorušicu, podrigivanje, grčeve u crevima i bol u stomaku, dok kod osoba koje imaju čir, gastritis ili kilu prežderavanje samo može dodatno da pogorša stanje.

Prvi maj, Vaskrs i Đurđevdan – tri velika praznika ove godine su se zaređala u šest dana. Na prazničnoj bogatoj trpezi obavezno se nalaze svakojake đakonije od predjela, salata, raznih vrsta mesa, pečenja, kolača, torti, a uz sve to – za Vaskrs su tu i kuvana jaja. Kada se ljudi nađu pred tolikom ukusnom, ali umnogome i masnom hranom teško se mogu iskontrolisati.

Zato nakon obilnih obroka neki muče muku s prejedanjem, koje, prema rečima stručnjaka, može biti opasno po zdravlje.

Teška hrana

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, kaže za Kurir da hrana koja ima visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želuca.

– Najvažnije je izbegavati hranu koja je prerađena, konzervirana, kao i hranu koja ima visok sadržaj masti poput pomfrita, čipsa, krofni, hamburgera, odnosno sve ono što je pohovano u fritezi. Od mlečnih proizvoda možemo koristiti jogurt, mladi sir, kiselo mleko, pavlaku, ali treba izbegavati punomasni kačkavalj, posebno dimljeni, velike količine mleka i sladoled. Nemasno meso i plavu morsku ribu je preporučljivo koristiti, ali zato treba izbegavati dimljeno, masno meso, pohovano u fritezi, proizvode od mesa s velikom količinom aditiva i soli – savetuje prof. dr Stanišić i kao jednu od posledica prejedanja navodi gorušicu.

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! Dan za roštiljanje i odlazak u prirodu

Bez ležanja posle jela

– Manifestuje se pečenjem i žarenjem iza grudne kosti, podrigivanjem, suvim kašljem, promuklošću, grebanjem u grlu i osećajem kiseline u ždrelu. I u tom slučaju je potrebno izbegavati visokomasnu hranu jer ona opušta kružni mišić na prelazu jednjaka u želudac i tako olakšava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Treba izbegavati horizontalan položaj neko vreme posle jela, jake steznike i kaiševe, prejedanje, velike količine supe ili čorbe koje uz prateći obrok zapreminom opterete želudac, od alkohola treba posebno izbegavati vino i pivo, gazirane sokove i brzu hranu – ističe prof. dr Stanišić.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić za Kurir je objasnio da prejedanje znači uzimanje hrane s mnogo kalorija, ugljenih hidrata i masti.

– Taj višak se ne sagoreva i deportuje se u vidu masti kad osoba počne da se goji. Osećaj sitosti, punoće i zadovoljstva posle obroka u želucu je prvi alarm kada treba stati s hranom. Dakle, kako se ne bismo prejedali, moramo da sledimo osećaje organizma – kaže prof. dr Perišić i dodaje:

– Što se tiče prelaska s posta na jaču hranu, treba je postepeno uvoditi. Meso, jaja i poslastice koji se nađu u tanjiru mogu da dovedu do problema s varenjem. Ni s roštiljem ne treba preterivati. Uz roštilj savetujem i luk. Masnoća je prooksidantni bum, a antioksidans iz mladog luka to neutrališe. Povrće treba da kombinujemo uz tešku hranu, dobijamo i vitamine, i onda smo mirni. Što se tiče kuvanih jaja, možemo pojesti dva dnevno.

Međutim, gastritis i osetljivost dvanaestopalačnog creva često mogu biti izazvani sezonskim promenama u ishrani, posebno prelaskom na obilniju upotrebu sirove hrane i dijetetskih vlakana tokom proleća.

– Iako ove promene mogu biti korisne za opšte zdravlje zbog visokog unosa vitamina, minerala i vlakana, one takođe mogu predstavljati izazov za varenje. Naglo povećanje unosa sirove hrane i vlakana može izazvati nadutost, gasove i nelagodnost u želucu, što je posebno izraženo kod osoba s prethodno postojećim stanjima kao što su gastritis ili osetljivost gastrointestinalnog trakta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter