Izvor: Blic.rs
21.11.2020 u 10:00
0

KON UPOZORAVA: Imaćemo 50 MRTVIH svakog dana, možda ČAK I VIŠE

Kasnilo se sa uvodenjem restriktivnih mera, a koje ce sada biti pojacane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da cemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a cak je moguce da taj broj bude i veci – upozorava dr Kon.

Epidemiolog Predrag Kon ocekuje da predlog Kriznog štaba, koji se tice uvodenja restriktivnijih mera, medu kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 casova, danas ili sutra bude ozvanicen. Kon je rekao da je takav predlog prosleden predsednici Vlade Srbije.

– Mere koje smo predložili juce iz medicinskog dela orocene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati – rekao je Kon.

On je dodao i da ce se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledece nedelje.

– Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispracaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih gradane da što više vode racuna o distanci i nošenju maski i da naprave razmak – rekao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ…

SRBIJA ISPRAĆA PATRIJARHA IRINEJA: Vernici se u Sabornoj crkvi opraštaju od patrijarha (FOTO)

DANAS SE SAOPŠTAVAJU RIGOROZNE MERE! KON ISTIČE: Teško da Vlada Srbije neće prihvatiti predlog

SRĐA JANKOVIĆ OTKRIO ŠTA JE KRIZNI ŠTAB PREDLOŽIO VLADI: Nove mere moraju da stupe na snagu ŠTO PRE, sve se zatvara u 17 sati?!

KBC ZEMUN: Za tri dana stiglo im je 360 pacijenata od 27 do 93 godine, mnogima je UGROŽEN ŽIVOT

DANAS JE ARANĐELOVDAN: Ako želite dobro sebi i svojima ne zaboravite na žito

Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv korona virusa „dobro stajala do sredine oktobra“, kao i da je povecanje broja zaraženih pocelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

– Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa… Za to smo cekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kucna izolacija i kucni karantin – rekao je Kon.

Kon je dodao i da se mora voditi racuna o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizicnija za širenje COVID-19.

Kada je rec o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domacinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvodenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

– Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da pocne pražnjenje bolnica. I to ce se dogoditi. Efekte cemo videti u narednim nedeljama – rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se prede na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

– To znaci spajanje dve nedelje, jer oni inace nedelju dana idu onlajn. Medutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije – rekao je doktor Kon.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter