Izvor: Alo
23.02.2021 u 09:35
0

LEKARI UPOZORAVAJU: Kreće NOVI talas korone, a BOLNICE SU već PUNE!

Kako je rekla direktorka instituta „Batut“ dr Verica Jovanović, čak četvrtina građana koji su se tokom vikenda testirali bila je pozitivna.

Korrona nastavlja da divlja Srbijom, a situaciju nisu olakšali izletnici koji su produženi vikend iskoristili za okupljanja bez pridržavanja prodivepidemijskih mera, ocena je kako članova Kriznog štaba, tako i drugih lekara koji se mesecima bore sa epidemijom. Previše pacijenata u bolnicama, previše teških kliničkih slika, previše novozaraženih otežavaju im posao i upozoravaju da bismo uskoro mogli da imamo i četvrti talas.

Kako je rekla direktorka instituta „Batut“ dr Verica Jovanović, čak četvrtina građana koji su se tokom vikenda testirali bila je pozitivna, a razlog tome leži najviše u preteranom opuštanju.

– Bio je i vikend, a poznato je da se vikendom manji broj ljudi testira. Takođe, analizirajući podatke pojedinačnih laboratorija, vidimo da taj procenat i udeo pozitivnih raste, što nije dobar podatak – rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da to težinu epidemiološke situacije pokazuje i stanje u bolnicama i broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

– Broj prvih pregleda u ambulantama raste. Takođe, broj hospitalizovanih pacijenata, koji prelazi 3.500, takođe je značajan. On je u porastu. Imamo veliki broj pacijenata na respiratorima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali upozorava da mere treba da budu što intenzivnije – navela je Verica Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVA ZA REKTORKU Državni revizor: Ivanka Popović zapošljavala bez saglasnosti

STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE: Ovo je uzrok smrti Jovana (18) iz Niša

REČI OD KOJIH SE TRESE HRVATSKA! Gaga Antonijević za Hepi TV: Istoriju moramo da dovedemo u okvire patriotizma! (VIDEO)

Direktorka Instituta „Batut“ istakla je da dve specijalizovane bolnice u Batajnici i Kruševcu ponovo imaju veći broj pacijenata, te apelovala na građane da ne prestaju sa merama zaštite.

Maske su sastavni deo našeg ponašanja i našeg načina zaštite od prenosa. Još je virus prisutan u zajednici. Naročito se ispoljava posle određenih okupljanja, posle nepoštovanja mera – rekla je Jovanovićeva.

Kako je ispričala direktorka kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević, ova ustanova puna je, a posebno zabrinjava to što je ogroman broj mladih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

– Imamo veoma teške bolesnike, neki od njih odmah se primaju u jedinice intenzivnog lečenja. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije. Sve kategorije naših građana podjednako su ugrožene, bilo stariji, bilo mlađi, žene i muškarci. Prisustvo komorbiditeta svakako može pogoršati kliničku sliku. Trenutno imamo u jedinici intenzivnog lečenja mladića starog 21 godinu u veoma teškom opštem stanju – rekla je dr Adžić Vukičević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter