Izvor:
11.06.2019 u 07:55
0

LINTA: Svetske sile da se oglase povodom napada na Srbe!

Poruka koja se šalje posle napada na ostrvu Brač je da u Hrvatskoj niko nije siguran, ukoliko neko proceni da ste Srbin, izjavio je danas predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta, pozivajući svetske sile da poruče Zagrebu da je takvo stanje neodrživo.

– Vašington, Brisel i Berlin treba da poruče da je takvo stanje neodrživo i da se Hrvatska mora suociti sa svojom prošlošću – istakao je Linta.

U nedelju je posle fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru na Braču nekoliko osoba napalo četvoro sezonskih radnika, među kojima je bilo dvoje Srba.

Oba osumnjičena napadača puštena su na slobodu.

Linta je rekao da najnoviji napadi na Srbe nisu ništa novo i da su samo jedni u nizu primera nacionalne isključivosti.

– Hrvatska se nije suočila sa svojom zločinackom prošlošću, proterano je pola miliona Srba, hiljade su nestale. Umesto da Zagreb odbaci svoju ustašku prošlost i poštuje prava manjina, poslednjih godina na delu je reustašizacija – istakao je Linta.

Linta je naveo da je "naročito teška smrt" potpredsednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva Radoja Petkovića, koji je pretučen krajem aprila, a juče je preminuo od posledica povreda koje je zadobio.

– Na stadionima se kliče ustašama, dok zvaničnici idu u Blajburg da se poklone zločincima – dodao je Linta.

Linta ukazuje da Hrvatska ima pristojne zakone koji se pozivaju na evropske konvencije kao što je Zakon za zločin iz mržnje, ali da ih policija i sudovi ne sprovode.

EU i vodeće zapadne zemlje ćute na ustaštvo i kršenje ljudskih prava. Važno je da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pravi tromesečne i šestomesecne izveštaje o pravima Srba u zemljama regiona i pošalje ih na adrese svetskih sila – kazao je Linta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter